Közélet

Ti kérdeztétek: exkluzív Szeged365 interjú Nemesi Pál kormánybiztossal!

Azt már többször hallottuk, olvastuk, hogy történelmi fejlesztések kellenek a Dél-Alföldre, de hogyan hatnak ezek ránk a Dél-Alföld lakóira? Milyen projektek, fejlesztések lesznek? A Gazdaságfejlesztési Zóna szóvivőjeként személy szerint én kiemelten fontosnak tartom, hogy folyamatosan és hitelesen kapjuk meg, és adjuk tovább az információkat a fejlesztési tervekről, projektekről.  A legjobb és a legközvetlenebb pedig az, ha Ti tudtok kérdezni Nemesi Pál kormánybiztostól. Így ma egy exkluzív beszélgetés közben Nemesi Pálnak feltettem az általatok küldött kérdéseket.

Kronológialiag az első időpont: 2020. szeptember 4. Nemesi Pál ezen a napon a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa lett. A következő mérföldkő az volt, amikor 2020. december 10-én történelmi összefogás után, a Szegedi Tudományegyetem koordinálásával, három munkacsoport segítségével, közel 100 szakember kemény munkája által elkészült a Dél-Alföld fejlesztési alapstratégiája. 

DélAlföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztési alapstratégiája elkészült.

A hozzám eljutott kérdések alapján, van aki ezt az anyagot szeretné teljesen elolvasni, de legtöbben főként a saját megyéjének alapstratégiáját ismerné meg. Utóbbiban gyorsan tudok segíteni, itt mindenki le tudja tölteni a megyék 2021-2027-es stratégiai és operatív fejlesztési terveit:

👉 Csongrád-Csanád megye

👉 Békés megye

👉 Bács-Kiskun megye

Szijjártó Péter külügyminiszter // Nemesi Pál – kormánybiztos

A Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztési alapstratégiája közel 500 oldal. Kíváncsi vagyok én is, mikor tölthetjük fel ezt az oldalra, hogy akár elejétől a végéig el tudja bárki olvasni. Vázlatosan összeszedtem, hogy Nemesi Pál kormánybiztos miket mondott ezzel kapcsolatban a mai beszélgetés során:

  • a dokumentum 2020. december 10-én lett kész
  • jelenleg tárcaközi egyeztetéseken van
  • Nemesi Pál határozott abban, hogy csak hiteles információkat fog a fejlesztésekkel, projektekkel kapcsolatban nyilatkozni, ezért meg kell várni, míg az anyag túl lesz a tárcaközi egyeztetéseken, és utána fel fogja tölteni az oldalára, vagy ha ez jogszabályba ütközik, akkor megtalálja a módját hogyan tudja ezt nyilvánossá tenni.

SZEGEDEN A HARMADIK HÍD MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI  TANULMÁNYA MÁR KÉSZÜL   

Nemesi Pál kormánybiztos a legilletékesebb személy Szeged egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb kiemelt projektjében az úgynevezett szegedi harmadik híd ügyében. Brutálisan sok kérdést kaptunk ezzel kapcsolatban. Itt megemlíteném, hogy  személyesen én is ott voltam az Innovációs és Technológiai Minisztériumban, amikor szakmai beszélgetések folytak ezzel kapcsolatban, így saját fülemmel hallhattam, hogy a témában nagyon felkészültek a kollégák a minisztériumban, és nagyon segítőkészek, valamint nyitottak is voltak kormánybiztos úr felvetéseire.

Nemesi Pál a projekt munkálatairól elárulta: “Jelen pillanatban azon dolgozom, annak a lehetőségét keresem, hogy amilyen munkafolyamatokat csak lehet, ne egymás után végezzenek, hanem ezeket párhuzamosan tudjuk végezni, erre van némi lehetőség, de fáradságos és komoly feladat, hogy a közreműködő szervezeteket meggyőzzük erről, de ez elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy minél hamarabb elkészüljön a híd”

“Mennyire fontos a szegedi harmadik híd?” kérdésemre (amelyet igazából Ti tettetek fel) Nemesi Pál határozottan kezdte a választ amelyben kifejtette, hogy Szegednek nem csak közlekedési szempontból kell a híd, nem csak azért kell ez a kiemelt projekt, hogy növekedjen a komfort érzetünk, hanem a város komplex fejlődéséhez is elengedhetetlen. Szegednek a fejlődéshez kell, hogy a körtöltésen kívül is alakuljanak decentrumok, és meg kell építeni Szeged intermodális csomópontját is. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumban Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárral is megtárgyalták a megvalósítási ütemtervet.

Ennek lényege az, hogy az eredetileg tervezett 1×1 sávos vegyes híd helyett 2×2 sávos közúti és vasúti híd épüljön meg, ami jóval előremutatóbb, mint a jó pár évvel ezelőtti alapelgondolások. A beszélgetés közben az is szóba került, hogy kiemelten fontos a fejlesztések során a fenntarthatóság és a környezet védelme, ezért ezek előkészítése el is kezdődött. Kiemelten fontos ez, mert NATURA 2000 érintettségű területen épül a híd. Továbbá Nemesi Pál a szakemberekkel arról is tárgyalt, hogy a megvalósítás – amennyiben lehetséges- lépcsőzetes legyen, ami annyit jelent, hogy első alkalommal a híd pillérei készüljenek el úgy, hogy az alkalmas legyen a vegyes hídnak is, de a közúti híd építését el lehessen kezdeni a jogszabályoknak megfelelően a lehető leghamarabb, mert erre égetően szüksége van Szegednek.

Összegezve a kormányrendeletek megszülettek, forrás biztosított, az előkészítési folyamat első ütemét már a NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) elkezdte. A megvalósíthatósági tanulmány már készül, és legkésőbb márciusban kész is lesz. Utána jön a következő lépcsőfok. Ebben a témában a teljes beszélgetést itt tudod meghallgatni, amelyből az is kiderül, hogy a szegedin túl a Zónán belül még két híd építési projektje is elkezdődött, amelyeket ugyancsak Nemesi Pál menedzsel. 

A SZENTESI KÓRHÁZ FEJLESZTÉSÉRŐL TÖBB ALKALOMMAL IS EGYEZTETETT NEMESI PÁL KORMÁNYBIZTOS ÉS FARKAS SÁNDOR HELYETTES MINISZTER 

A szenetesi kórházról privátban és nyilvánosan is sokan kérdeztetek. A projektről több alkalommal is egyzettetet Nemesi Pál kormánybiztos és Farkas Sándor helyettes miniszter, országgyűlési képviselő. Hosszabban itt beszéltünk a projektről:

Hozzám még több kérdés is eljutott az elmúlt hetekben, például László is jelezte, hogy szegediként a Tisza sportolási lehetőségeit szeretné ha fejlesztenénk, hogy lehessen evezni a civileknek is a folyón. Petrovics Kálmán a Szegedi Vízisport Egyesület vezetőjével beszéltünk is erről, aki elmondta most is lehet nyaranta előzetes bejelentkezés alapján aktívan sportolni a Tiszán. Külön öröm volt, hogy az egyesületi vezető elárulta: nagyszabású fejlesztési terveik vannak a Tisza ártéri lehetőségeit kihasználva. A tervek alapján a szegediek birtokba vehetnének egy különleges rekreációs parkot, de az óvodások és az iskolások is újabb területet kapnának a gyönyörű Tisza-parton. Nemesi Pálnak tetszettek az ötletek, de további kidolgozottság kell a fejlesztések elkezdéséig. 

A maszkokkal kapcsolatban is sokan érdeklődtetek. Több ezer maszkot juttattunk el a Dél-magyarországi Polgári Egyesülettel együtt a pandémia idején legveszélyzetetettebb korosztálynak, a szegedi időseknek. Engem meglepett, hogy többen kérdeztétek, hogy Nemesi Pál kormánybiztos mit szól a szigorú karantén szabályokhoz, és hogy a vakcinára igent vagy nemet mond. Egyértelmű válasz hangzott el: IGEN! A vakcina elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy vissza tudjunk térni a normális életünkhöz.

KÜLDD EL TE IS A KÉRDÉSED VÉLEMÉNYED! JÖVŐ HÉTEN A BÉKÉS MEGYEI FEJLESZTÉSI TERVEKRŐL FELTETT KÉRDÉSEKRE VÁLASZOLUNK. 

AHOL VÁRJUK A KÉRDÉSEKET/VÉLEMÉNYEKET:

Nemesi Pál: www.facebook.hu/nemesipal

Kiss Balázs Imre: www.facebook.com/kissbalazsimreblog

Nemesi Pállal készült előző interjúnkat itt tudjátok megnézni:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb