Közélet

Müller Cecília: megkapta az engedélyt a kínai Sinopharm vakcinája

Az Operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette, hogy az OGYÉI kiadta az engedélyt a kínai Sinopharm vakcinájára.

Fotó: africanews.com

A SINOPHARM VAKCINÁJÁVAL BŐVÜL AZ OLTÁSI PALETTA

Többféle vakcina áll lehetőségként előttünk, egyelőre  a Pfizer- és a Moderna-vakcinával oltanak a hatóságok – mondta Müller Cecília. A Sinopharm engedélyével bővül az oltási paletta is. Mindegyik vakcina esetében a teljes védettség a második oltást követően alakul ki. Már nagyon sokat beadtak a világon ezekből a vakcinákból – mondta a szakember. Hozzátette, hogy mindegyik vakcina hatásos. 

AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK OLTÁSÁNAK VÉGEZTÉVEL MINDENKI BEVONHATÓ A KORONAVÍRUS ELLENI KÜZDELEM UTOLSÓ FÁZISÁBA

A tisztifőorvos elmondta, az egészségügyi dolgozók már megkapták a vakcinát, védettek a koronavírus ellen, így már mindenki bevonható a koronavírus elleni küzdelem utolsó fázisába. Mint mondta, most még az idősotthonokban, aztán pedig az otthon élő idősek körében zajlik az oltakozás. Kiemelte továbbá, hogy az oltakozásnak köszönhetően az elhunytak napi száma is érdemben csökkenhet, így továbbra is mindenkit arra biztat, hogy igényelje vakcinát. Mint mondta, az első oltást követően már elkezd termelődni az ellenanyag, de teljes védettséget csak két oltás nyújt.

BETEGSÉG ESETÉN MEG KELL VÁRNI A GYÓGYULÁS IDEJÉT, EZUTÁN LEHET CSAK AZ OLTÁST BEADNI

“Aki megbetegszik, nem oltható be, minden esetben megvárjuk a gyógyulás idejét, s a második oltást ezután lehet megkapni. Egy kicsit csúszik ilyenkor a második oltás beadási ideje, de a védettség ekkor is kialakul. Ha ilyen van, azt jelezni kell az oltópontnak, háziorvosnak, hogy a helyére mást behívhassanak” – mondta el Müller Cecília.

AZ NNK VIZSGÁLJA AZ OROSZ VAKCINÁT

Müller Cecília elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálja az orosz vakcinát, a kilenc paraméterből hetet megvizsgáltak, ezek mindegyikének kedvező volt az eredménye. Reményei szerint a vizsgálatok a jövő hét végéig befejeződnek. 

Forrás: index.hu/origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb