Közélet

Nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok: így állnak anyagilag a Csongrád-Csanád megyei képviselők

Nyilvánosságra hozták az országgyűlési képviselők 2020-as évre vonatkozó vagyonnyilatkozatait. 198 országgyűlési képviselő, nemzetiségi képviselő és a 12 nemzetiségi szószóló adta le saját és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát. Ezek a dokumentumok és a rajtuk rögzített adatok ezúttal is a politikusok saját bevallásán alapulnak.

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYE: B. NAGY LÁSZLÓ, SZABÓ SÁNDOR, LÁZÁR JÁNOS, FARKAS SÁNDOR

A nagy show természetesen mindig az olyan formátumú politikusok vagyonnyilatkozatai, mint Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc, de mi – mint ízig-vérig szegedi hírportál – a helyi arcokkal kezdünk. Szabó Sándor kicsit szűk szavú nyilatkozata alapján egy 2017-es Ford Mondeo és egy 118 négyzetméteres szegedi lakóház tulajdonosa, emellett 600 OTP részvényben pihenteti pénzét. A jövedelemnyilatkozat rész az egyes körzet képviselőjénél nincs kitöltve, így erről nem tudunk hírt adni.

B. Nagy László két négyzetméterrel hajrázta le Szabót, neki egy 120 négyzetméteres háza van Szegeden, emellett egy délegyházi tanya és egy hozzá tartozó szántóterület is szerepel a nyilatkozatában. A kettes választókörzet képviselője a dokumentum alapján havi bruttó 1.544.760 forintot keres, emellett további egymillió forintot keres föld – és ingatlanbérbeadásból havonta.

Farkas Sándor, a Csongrád-Csanád megyei hármas VK képviselője a szentesi háza mellett egy 66 hektáros fábiánsebestyéni szántóföld tulajdonosa is, takarékbetétkönyvben bő 22 millió forintja van, jármű-fronton autó helyett egy 2011-es motorcsónakot jelölt meg. A nyilatkozata alapján, mint az agrárminisztérium államtitkára havi bruttó 2.399.700 Ft-os jövedelemben részesül, őstermelőként ehhez havi több, mint egymillió forintot tesz hozzá.

Lázár János a vagyonnyilatkozata szerint is erősen kötődik az agráriumhoz: Mártélyon, Mindszenten, Hódmezővásárhelyen rengeteg szántója van, ezek mellett erdőben, legelőben, töltésben, mocsárban van tulajdonosi és haszonélvezeti joga. 2020-ban Földeákon is vett egy szántót, Mádon pedig szőlőbirtokot. Értékes ingóságait nem részletezte, csak annyit írt be, hogy műtárgyai, festményei vannak. 12 millió forint készpénzt is feltüntetett a nyilatkozatában, ugyanakkor 40 millió forintos tartozása van magánszemélyekkel szemben.

ÍME A NEHÉZSÚLYÚ VERSENYZŐK

Orbán Viktor vagyonnyilatkozata szerint nem rendelkezik megtakarítással, és 2002 óta törleszti a feleségével közösen felvett jelzáloghitel-tartozását. Már egészen jól halad, mert a 20 millió forintból már csak 882 ezer 110 forintot kell visszafizetnie. Orbán Viktornak nagy ingatlanvagyona sincs: résztulajdonosa egy 2002 májusában vásárolt XII. kerületi ingatlannak, és tulajdonosa a 2013 szeptemberében vásárolt felcsúti házának.

Gyurcsány Ferencnek Pápán van egy 50 négyzetméteres lakása, Kötcsén pedig felerészben birtokol egy 267 négyzetméteres lakóházat. Értékpapír-megtakarítása tavaly óta 89 millió forinttal nőtt, jelenleg 823 millió forint. Bankhitele és értékpapír-fedezetű hitele összesen 272 millió forintra rúg. Mind a kettő jelentősen emelkedett a tavalyihoz képest – mintegy 66 millióval –, ez alapján a DK elnöke egyre jobban eladósodik.

Rogán Antal vagyonnyilatkozatának egyik legérdekesebb része, hogy a dokumentumból derült ki: a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője újraházasodott. Megtakarításának is örülhet: takarékbetétben elhelyezett vagyonát 809 millió forintról 822 millióra növelte. Ehhez képest elenyésző, hogy magánszemélyekkel szembeni tartozása 18,2 millió forint maradt.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke tavalyi vagyonnyilatkozatához képest a legnagyobb változás az, hogy van 4,1 millió forint készpénze. Tartozásai minimálisan csökkentek, 10,1 millióról 9,15 millió forintra. Továbbra is a nevén van egy 106 négyzetméteres miskolci ház fele.

Ha van időd bogarászni és kíváncsi vagy a többi politikus vagyonnyilatkozatára is, kattints IDE, a képviselőkre rákeresve, majd az oldal aljára scroll-ozva megtalálod az adott honatya teljes, kézzel írott nyilatkozatát.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb