Közélet

Forbes toplista: letaszították a trónról a Pick tulajdonosát, karistol a Szeged Plaza ásza

Magasan veri már Mészáros Lőrinc a Pick Szegedet is birtokló Bonafarm Csoport fejét, Csányi Sándort – derül ki a Forbes legfrissebb, az ország leggazdagabb embereit rangsorba állító, frissen kiadott toplistájából. A Top 10 – ből ezúttal kiszorult a Szeged Plaza tulajdonosa, a mindössze 43 éves ingatlanzseni Jellinek Dániel, de a Forbes őt választotta címlapembernek, jelezve, hogy nagy léptekkel halad az elitben felfelé.

A legfrissebb Top 10, avagy a leggazdagabb magyarok listája, a nevek mellett a vagyonukkal:

  1. Mészáros Lőrinc és családja: 479,4 milliárd forint
  2. Csányi Sándor: 393,4 milliárd
  3. Veres Tibor: 258,6 milliárd
  4. Rahimkulov Timur: 257 milliárd
  5. Felcsuti Zsolt: 246,1 milliárd
  6. Gattyán György: 245,6 milliárd
  7. Rahimkulov Ruszlan: 240 milliárd
  8. Demján Sándorné és családja: 214,3 milliárd
  9. Szíjj László: 184,4 milliárd
  10. Széles Gábor: 146 milliárd

LETASZÍTOTTÁK A TRÓNRÓL A PICK SZEGED TULAJÁT

Letaszította a trónról Mészáros Lőrinc a Pick Szeged (Bonafarm Zrt.) tulajdonosát, Csányi Sándort a Forbes legfrissebb gazdaglistáján. A felcsúti multimilliárdos és családja vagyonát 479,4 milliárd forintra becsülték, 86 milliárddal többre, mint az OTP-vezérét – derül ki a magazin 50-es rangsorából. Mint a 24.hu írja, Csányinak erősen kapaszkodnia kell, mert Mészárosék a következő évek legnagyobb üzleteiben is érdekeltek: a Paks II. építésén kívül a kínai óriáshitellel készülő Budapest–Belgrád-vasútvonal projektjében és a három pénzintézet összeolvadásával létrejövő bankholdingban is. A fúzióval egy 740 milliárd forint értékű pénzintézetet jön létre, és 1,9 millió ügyfelével a második legnagyobb bank lesz éppen a Csányi-féle OTP mögött – vetíti előre a Forbes.

KÉT OROSZ IS VAN A LISTÁN

A gazdaglistán két orosz név is szerepel, a Rahimkulov fivérek, akik elfoglalták a 4. és a 7. helyett, együtt pedig megelőznék Mészáros Lőrincet is. Apjuk, Megdet Rahimkulov a rendszerváltozás után a Gazprom képviselőjeként érkezett Magyarországra, és hamarosan óriási befolyásra tett szert az energetikai és a bankszektorban egyaránt. Amikor tíz éve visszaköltözött Oroszországba, vagyona gerincét OTP- és Mol-részvényei adták. Amint azt a G7 részletesen feltárta, a részvénypakettek ma már a fiai által tulajdonolt vagyonkezelőben, a Kafijat Zrt.-ben vannak, és ez a cég komoly ingatlanportfóliót is tulajdonol. Megdet Rahimkulov vagyonát jelenleg 1,4 milliárd dollárra teszi az amerikai Forbes.

MÉG EGY SZEGEDI KÖTŐDÉS A LISTÁN: ÉPPEN CSAK KICSÚSZOTT A TOP 10 – BŐL A SZEGED PLAZA TULAJDONOSA

Éppen csak kicsúszott az első tízből Jellinek Dániel, de a Forbes őt választotta címlapembernek, jelezve, hogy nagy léptekkel halad az elitben felfelé. A legnagyobb feltűnést a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt-re tett vételi ajánlata keltette, a méretes, durván 800 milliárd forintra becsült üzlethez az állam és a MOL is betársulna. A 2020-as év során egymást érték az ingatlanvásárlásai, övé már a Sofitel, a Gellért Szálló, és Jellinek szerezte meg Tiborcz István részét a tőzsdén jegyzett Appeninn Holdingból.

TAVALY MÉG CSÁNYI SÁNDOR VEZETETT

A toplista legutóbb tavaly nyáron jelent meg, akkor – mint évek óta mindig – a Mol-Pick Szeged tulajdonos, OTP vezér Csányi Sándor vezette 310 milliárdos vagyonnal, a második helyre az online pornóból feltört Gattyán György jött fel, megelőzve a tavaly csak harmadik Mészáros Lőrincet. A lista érdekessége (nekünk, szegedieknek), hogy tavaly először került fel rá a Szeged Plaza mindössze 43 éves tulajdonosa, Jellinek Dániel, aki rögtön az első tízbe is befért:

Forrás: 24.hu, Forbes

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb