Mindenmás

Napi pakk, szerda: visszatér a tavasz Szegedre, pályán a vízipólósok

Mától pár napig ismét tavaszi hangulatot fog csempészni az időjárás a mindennapjainkba, napsütéssel és kellemes hőmérséklettel indul a felmelegedés indul majd a felmelegedés délután. Hétközi fordulót rendeznek a férfi vízilabda bajnokságban, és ma született a legendás Ford T-Modell makói származású mérnöke is. Reggelizz egy nagyot, és kezdd a napot a Szeged365-tel!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL A NÉVNAPJUKON!

BalázsAirton, Arion, Ariton, Balmaz, Blazsena, Celerina, Csinszka, Izrael, Oszkár, Oszlár – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 212 éve született Felix Mendelssohn-Bartholdy német zeneszerző, akinek legismertebb szerzeménye az esküvőkön hallható nászinduló. Legismertebb műve Shakespare “Szentivánéji álom” című darabjához írott nyitánya, amely esküvőkön általában felcsendül. A németországi zsidó családból származó zeneszerző a klasszika és a romantika határán alkotott, művei zenei formája a klasszikát, a lírikus elemek a romantikát tükrözik. 
  • 206 éve elkezdte működését a világ első sajtgyára Svájcban.
  • Kereken 200 éve látta meg a napvilágot  Elizabeth Blackwell amerikai orvosnő, szerző aki a világ első orvosnője volt. 1849-ben avattak doktorrá, 1875-ben a nők számára orvostudományi intézetet hozott létre Londonban.
  • 142 éve a zürichi egyetemen megvédte doktori szakdolgozatát gróf Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő.
  • 140 éve Makón megszületett Galamb József gépészmérnök, a Ford Motor Company főmérnöke, a T-Modell megalkotója. Rövid ideig a diósgyőri vagongyárban dolgozott, majd az aradi MARTA (Magyar Automobil Rt. Arad) gyárban a gépkocsigyártást tanulmányozta, utóbb Németországban az Adler automobilgyárnál dolgozott. 1903 végén költözött az USA-ba. 1905-ben Henry Ford detroiti üzemében lett mérnök. 1908-ban kezdték gyártani az általa konstruált T-Ford-ot, amelyet a szellemes tervezés, ötletes technikai megoldás és megbízhatóság jellemzett. Másik kiemelkedő alkotása a Fordson traktor (1918-1920), mely az USA-ban mintaképül szolgált a traktorgyártás számára. Az ő elképzelései alapján szervezték meg a gépkocsik futószalagon való gyártását.
  • 91 éve jött világra Csoóri Sándor, kétszeres Kossuth-díjas költő, író, politikus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.
  • Ma lenne 82 éves Novák Dezső kétszeres olimpiai bajnok magyar labdarúgó, hátvéd, edző.
  • 65. születésnapját ünnepli Nathan Lane színész, Az oroszlánkirály, az Egértanya és a Lóvátett lovagok szereplője.

A KÖVETKEZŐ NAPOKBAN EGY KICSIT VISSZATÉR A TAVASZ SZEGEDRE

Bár a délelőtt még ködösen, párásan indul, szép fokozatosan egyre jobb időt hoz a szerda Szegedre. A kellemes délután hőmérséklet sem egyszeri csoda lesz: a következő napokban egyre többet süt majd a nap térségünkben.

PÁLYÁN A VÍZILABDÁSOK

Ma 11.30-kor a KSI-t fogadja a Szegedi Vízilabda Egylet az újszegedi sportuszodában az E.ON férfi vízilabda OB I-ben. A csapatnak ez zsinórban a negyedik hazai meccse 2021-ben. Hajrá, Szeged!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb