Kikapcs

Újra áll a szemét a Gergő Ligetben

Elhagyott ruhák, cipők, hátizsákok hatalmas kupacai, szétdobált üdítős dobozok, fekete zsákok, és még megannyi szemét árasztotta el újra megint az egykori Gergő Ligetet, új nevén a Tisza – Maros sétányt, mintha szélmalom harcot vívnának a terület rendbetartói az elemekkel, hiszen hiába takarítják el rendszeresen az egyébként gyönyörű vízparti erdős helyen felgyülemlett szemetet, újra és újra elárasztják azzal az ösvényt. Farkas András, a terület egykori üzemeltetője szerint főképp a migránsok okozzák a problémát.

A terület megtisztításához Farkas András közös szemétszedést hirdetett meg a Tisza-Maros sétányra, amikor is a Bertalan hídtól egészen a Maros torkolatig felhalmozódott rengeteg hulladékot takarítanák el február 7-én 13 órakor a tenni akaró szegediek segítségével.

A szemétszedési akcióra azért is fontos, hogy minél hamarabb sor kerüljön, mert félő, hogyha a Tisza hamarosan kilép a medréből és elárasztja a hullámteret, szétteríti azt a sok szemetet, amit Farkas András elmondása alapján a Ligetben tanyázó vagy azon áthaladó migránsok hagynak maguk után.

Fotó: Tisza-Maros sétány Facebook oldala

“A ma reggeli terepbejárásom során ismét rengeteg migráns szemetet találtam a sétányon és a sétaúttól nem messzire lévő hullámtérben a Bertalan hídtól egészen a Maros torkolatig. November óta folyamatosan szedjük és szállítjuk el ezeket a közegészségügyileg is veszélyes hulladékokat, amelyre már a médián keresztül próbáltuk felhívni a hatóságok és az önkormányzat figyelmét is, eddig teljesen eredménytelenül. Most viszont vészhelyzet van, mert a Tisza hamarosan kilép a medréből és elárasztja a hullámteret szétterítve azt a sok szemetet, amit a menekültek szétdobáltak. Ezáltal hosszú időre lefertőzi a víz az egész hullámteret és nem tudjuk mikor mehetünk le sétálni a gyerekeinkkel, barátainkkal, kutyáinkkal és mikor tudunk sportolni gondtalanul megint” – írta bejegyzésében Farkas András a Tisza-Maros sétány hivatalos Facebook oldalán.

A posztban az egykori üzemeltető arra is felhívja a figyelmet, hogy a járványhelyzetre való tekintettel kisebb, 3-4 fős csoportokban fognak dolgozni az önkéntesekkel, valamint arra kér mindenkit, hogy gumikesztyűt és védőmaszkot hozzanak magukkal, mivel pedig a terület saras, vizes, ezért gumicsizma, vagy bakancs viselete ajánlott.

Ha szeretnél részt venni a Tisza-Maros sétány széppé varázsolásában jelezd ezt a szervezők felé a Tisza-Maros sétány Facebook oldalán.

Forrás és fotók: Tisza-Maros sétány Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb