Közélet

Operatív törzs: hamarosan érkezik az első adag AstraZeneca vakcina

Az eddig alkalmazott Pfizer- és Moderna- mellett újabb, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina érkezik Magyarországra, amelynek első szállítmánya 20 400 ember beoltására lesz elegendő – ismertette Galgóczi Ágnes az Operatív törzs mai online tájékoztatóján.

MÁR AZ ELSŐ NAPON KÖZEL 15 EZER IDŐS EMBERT BEOLTOTTAK

Már az első napon közel 15 ezer regisztrált, idős embert beoltottak – közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője. Mint elmondta, második napja zajlik a legidősebb regisztráltak oltási kampánya a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon. A 15 ezer regisztrált, idős ember közül 5500-at Moderna vakcinával oltottak be.

Fotó: koronavirus.gov.hu

A háziorvosok a rájuk bízott feladat felét elvégezték, a regisztrált idősek oltása folytatódik – tette hozzá. Galgóczi Ágnes beszámolt arról is, hogy az eddig alkalmazott Pfizer és Moderna mellett újabb, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca vakcina érkezik Magyarországra, amelynek első szállítmánya 20 400 ember beoltására lesz elegendő. Ezt az oltóanyagot a 60 év alatti regisztrált, krónikus betegséggel küzdők kapják majd. Ebből a készítményből is két dózis kell, 4-12 hét különbséggel. Az oltóanyag 2-8 Celsius-fokon tárolható, így “kezelése” könnyebb, mint az eddig alkalmazott vakcináké.

CSÜTÖRTÖKÖN 231-SZER KELLETT A MASZKVISELÉS MIATT INTÉZKEDNIÜK A RENDŐRÖKNEK

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön 231 esetben intézkedtek a rendőrök – közölte Gál Kristóf alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az alezredes kifejtette, 205-en közterületen nem viselték a maszkot, egyéb, a rendeletben meghatározott zárt helyen 25-en, emellett egy ember a tömegközlekedési eszközön nem vette fel. Ugyanakkor 481 emberrel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek a kijárási tilalom megszegése miatt – tette hozzá.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Gál Kristóf közölte, az átutazásra vonatkozó tranzitszabályok megsértése miatt 86 autóssal szemben intézkedtek, illetve 9254 alkalommal ellenőrizték a rendőrök a karanténintézkedések betartását. Csütörtökön 3124-en kerültek karanténba, így összesen 20 254 ember járványügyi megfigyelése, illetve elkülönítése hatályos. Közülük 2021-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobil alkalmazást – ismertette az adatokat Gál Kristóf.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb