Közélet

Jön a Tisza: az előrejelzések szerint a hétvégén elöntheti a Huszár Mátyás rakpartot

A Hydroinfo adatai alapján most hétvégén elöntheti a Tisza a Huszár Mátyás rakpartot: jelenleg mindössze 445 cm a vízállás, azonban az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerin szombatra elérheti a rakpart szintjét, az 560 centimétert is. Ez pedig – amennyiben megtörténik – egyet jelent a lezárással.

EZT MONDJA A PROGNÓZIS

Íme az Országos Vízjelző Szolgálat (OVF) prognózisa, amely 70%-os biztonsággal jelzi előre a folyó árszintjét – egészen pontosan, ennyi az esélye, hogy az alábbi grafikonon rózsaszínnel jelzett hibatartományon belül legyen a vízszint.

Az ábra alapján a zöld vonallal jelzett szintet szombat-vasárnap magasságában érheti el a Tisza:

MÉG SEMMI SEM BIZTOS

Rácsörögtünk az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságra, akik szerint még semmi sem biztos, mint mondták, a vízállás-előrejelzés annál pontatlanabb, minél távolabb vagyunk időben az adott dátumtól. Szóval, még bármi lehet, az, hogy kijön-e a Tisza, a heti időjárástól is függ.

Az ügyben felhívtuk Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjét is, ők azok, akik – amennyiben az ATIVIZIG szól nekik – sorompókkal lezárják a rakpartot. Mint az ügyvezető elmondta, az 560 cm-es szint az, amikor még nincs víz alatt a Huszár Mátyás rakpart, de az úttest és az alsó lépcsősor közötti vízelvezető csatornák elkezdenek megtelni vízzel és az aszfalton megjelennek az első tócsák. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyjából 570 – 580 centiméteres vízszintnél szoktak zárni – ha az OVF Hydroinfo szolgáltatása nem téved, ez szombat-vasárnap simán megtörténhet.

Az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével. Szegednél az I. fok életbe léptetése 650 centiméteres vízszint esetén történik, az egyelőre még úgy fest, odébb van. Az SZKHT igazgatójánál rákérdeztünk a piszkos anyagiakra is, az elmondása alapján általában félmillió forint környéki összegbe fáj a városnak a lezárás és a folyó visszavonulását követő takarítás.

LEGUTÓBB JÚNIUS 26-ÁN KELLETT LEZÁRNI A HUSZÁR MÁTYÁS RAKPARTOT

…és itt most nem a “Szeged főutcája a Tisza” rendezvénysorozatra és az ahhoz köthető nyári lezárásokra gondolunk. A nyári lezárás egyébként egészen különleges élményt nyújtott a nyári hőségben bokáig érő vízben flangáló gyalogosoknak:

Sőt, ahogy elnéztük, a bringás szegediek is imádták:

A Huszár Mátyás rakparton úszóházat vagy szórakozóhelyet üzemeltető vállalkozók viszont valahogy már kevésbé:

Ha a hétvégére úgy jön ki a lépés, hogy jön a folyó – tekintve az áradással együtt bejósolt cudar téli hideget – nem biztos, hogy olyan vígan fogunk sétálgatni a bokáig érő Tiszában, mint az alábbi nyári Szeged 365 fotóriportunk képkockáin:

Adatsor: Hydroinfo

Borítókép: Török Kornél

Nyári hangulatképek a megáradt Tiszáról: Szabó Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb