Mindenmás

Napi pakk, hétfő: esővel indul a hét, itt az új veszélyhelyzeti rendelet, ma ünnepel a Star Wars zeneszerzője

Nem árt felmarkolni az esernyőt, mielőtt elindulsz otthonról, és mától új veszélyhelyzeti rendelet lépett érvénybe. Ma ünnepel Badár Sándor és a Star Wars – na meg ezernyi remek másik film – zeneszerzője is. Űzd el az álmosságot, és kezdd a hetet fitten a Szeged365 legérdekesebb híreivel!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Aranka, Arina, Bagamér, Effi, Elfrida, Jáhel, Jakobina, Janek, János, Jeromos, Jutas, Jutocsa, Salamon, Salvador, Szelemér, Zsaklin – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 193 éve született Jules Verne fran­cia író, az Utazás a Föld középpontja felé, a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, a Nemo kapitány és a A rejtelmes sziget szerzője.
  • 187 éve jött világra Dimitrij Ivanovics Mengyelejev orosz kémikus, az elemek periódusos rendszerének megalkotója.
  • 127 éve látta meg a napvilágot King Wallis Vidor, magyar származású amerikai filmrendező, a Háború és béke, illetve az Óz, a csodák csodája direktora. Nagyapja Vidor Károly az 1848-as szabadságharc után menekült Amerikába. 1900-ban, hatéves korában átélt egy hurrikánt, élményéből 1913-ban elkészítette első filmjét Hurricane in Galveston címmel. Utolsó filmje 1980-ban készült, a leghosszabb rendezői karriert (67 év) tudhatta magáénak, amivel bekerült a Guinness rekordok könyvébe. Ötször jelölték Oscar-díjra, de nem kapta meg, munkásságát 1979  életműdíjjal ismerték el.
  • 99 éve született Cliff Young farmer, aki 61 évesen gumicsizmában futva megnyerte az ultramaratont. 1983-ban nyerte meg a 875 km-es Westfield Sydney-Melbourne ultramaraton versenyt. A többiekhez képest lassan haladt, azonban 5 és fél napon keresztül gyakorlatilag megállás nélkül futott, akkor is, amikor a többiek aludtak. Munkás overalljában és gumicsizmában elsőnek érkezett a célba, 5 nap, 15 óra és 4 perces idejével szinte két teljes napot javítva a pályarekordon. Az első helyezettnek járó 10 ezer dolláros pénzjutalmat azonnal szétosztotta az utána beérkezők között. Hazájában nemzeti hősként tisztelték, szerényen élt és az anyjával lakott, aki egyben az edzője is volt. Futás közben kivette a protézisét, hogy ne zavarja, és a nehéz percekben abból merített erőt, hogy azt képzelte, a juhait hajkurássza.
  • 96 éve megszületett Jack Lemmon Oscar-díjas amerikai színész, a Van, aki forrón szereti, a Furcsa pár és a A szomszéd nője mindig zöldebb szereplője.
  • 90 éve jött világra James Dean, a tragikusan fiatalon, mindössze 24 évesen elhunyt amerikai színész, popkulturális ikon.
  • 89 éves lett Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színházi, opera-, tévé- és filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész. A Magyar Állami Operaház korábbi főigazgatója, a Magyar Televízió egykori elnökhelyettese.
  • Ugyancsak 89 éve született John Williams Oscar-díjas amerikai filmzeneszerző, A cápa, a Csillagok háborúja, az Indiana Jones és a Jurassic Park komponistája.
  • 80. születésnapját ünnepli Nick Nolte amerikai színész, a 48 óra A rettegés foka és a Kisvárosi gyilkosság szereplője.
  • 66 éve született John Grisham amerikai író, A cég és A Pelikán-ügyirat szerzője.
  • 57. születésnapját ünnepli Szulák Andrea EMeRTon-díjas énekesnő, színésznő, műsorvezető, valamint Badár Sándor, humorista.

ENYHE, DE CSAPADÉKOS IDŐVEL INDUL A HÉT SZEGEDEN

Kirándulást ne tervezz, inkább elő az esernyőkkel, mert kiadós csapadékra és némi szélre is számíthatunk hétfőn Szegeden. Hajnalban 7 fokot mérhetünk majd, és esővel, időként erős széllökésekkel indul a hét első napja.

ÍGY VÁLTOZNAK A JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOK

A november 10-én kihirdetett, időközben február 8-ig meghosszabbított veszélyhelyzet megszűnik, ugyanakkor mától új veszélyhelyzeti rendelet lép érvénybe. Mutatjuk a részleteket.

TOVÁBBRA IS INGYEN UTAZHATNAK SZEGEDEN A VÉDEKEZÉSBEN RÉSZT VEVŐK

Hétfőtől továbbra is díjmentes utazásra jogosultak a közösségi közlekedésben a védekezésben részt vevők Szegeden is. Ez szuper hír, és köszönjük, hogy értünk dolgoztok!

MARAD A TÁVMUNKA

A biztonságosabb munkavégzés és a munkahelyi egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében a munkáltatók és a munkavállalók február 22-ig a munka törvénykönyvétől eltérően állapodhatnak meg a távmunkáról.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb