Közélet

Jön a Tisza? Megkérdeztük az ATIVIZIG igazgatójától, lezárják-e a rakpartot

A Hydroinfo adatai alapján most hétvégén elöntheti a Tisza a Huszár Mátyás rakpartot, ezért megkérdeztük Dr. Kozák Pétert, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) igazgatóját, mire számíthatunk Szegeden, le kell – e zárni a rakpartot a folyó áradása miatt a héten.

PONTOS DÁTUM A HÉT MÁSODIK FELÉBEN VÁRHATÓ

Dr. Kozák Péter kérdésünkre elmondta, hogy a Tisza vízrendszerében árhullámok vonulnak a csapadékos időjárás következtében, ezeknek az árhullámoknak a hatására Szegednél viszonylag egy intenzívebb vízszint-emelkedés indult meg. Az előrejelzésekben szerepel, hogy akár az alsó rakpart elöntési szintjét is elérhetik, azonban pontos dátumot a hét második felében tudnak adni a szakemberek.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

ÁRVÍZI KÉSZÜLTSÉG ELRENDELÉSE NEM SZÜKSÉGES

Az igazgató arról is beszámolt, hogy fontos megjegyezni, hogy az alsó rakparti út elöntése még nem jelent árvízvédelmi készültség elrendelését, az Alsó -Tiszán erre a hétre nem tartják valószínűnek olyan vízszintek kialakulását, amellyel a fokozati szinteket meghaladó árvízi készültség elrendelésére lenne szükség.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

HA SZÜKSÉGES AZ ATIVIZIG JELEZ A KÖZÚTKEZELŐNEK ÉS JAVASOLJA A RAKPART LEZÁRÁSÁT

“Az alsó rakpart lezárásának gyakorlata és menete az, hogy a folyó alsó -rakparti útszintjének elérését megelőzően 24 órával a közútkezelőnek, amely a város önkormányzata, jelzéssel élünk, javaslatot teszünk a közút forgalomtól való lezárására. Most azt tudom mondani, hogy szerda, csütörtök magasságában áll a rendelkezésünkre olyan pontos prognózis, amellyel napra pontosan meg tudjuk mondani, hogy mikortól szükséges a lezárás” – mondta el az igazgató.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

VÁRHATÓAN LEHŰLÉS ÉRKEZIK, AMELY HATÁSÁRA CSÖKKENHET A CSAPADÉK

“A mostani prognózisunkban benne van, hogy eléri az alsó rakpart szintjét. Az időjárási körülményekről azt kell tudni, hogy az intenzív csapadék tevékenységet várhatóan egy lehűlés fogja megszakítani. További csapadék tevékenység is várható, de ez már alapvetően hó formájában, és a magas területeken fog jelentkezni, ennek hatására némileg csökkenhet az utánpótlódás és ez a vízszintek stagnálását eredményezheti, de ez már csak a jövőhét folyamán fog kiderülni a térség vonatkozásában” – mondta el Kozák Péter.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

650 CM A TISZAI MÉRTÉKADÓ VÍZMÉRCE

Az igazgató beszámolt arról is, hogy Szegeden és a tiszai mértékadó vízmércéken a 650-es vízszintek azok, amelyek az első fokú készültség elrendelését teszik szükségessé. A mostani prognózisok alapján ezt Szegednél még ezen a héten semmiféleképpen nem fogja elérni a folyó szintje, illetve a további menetről is azt kell tudni, hogy ha a hideg időjárás beköszönt és a vízgyűjtő tulajdonképpen lefagy, akkor jelentősen csökken az utánpótlódás, ilyenkor az emelkedésnek, az áradásnak az intenzitása mérséklődni szokott.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

EZ EGY TÉL VÉGI, KORA TAVASZI VÍZÁLLÁS, NEM INDOKOL RENDKÍVÜLI INTÉZKEDÉST

Egyébként az igazgató elmondása alapján a folyó vízállása a sokéves átlagnak és az ilyenkor észlelt eddig tapasztalatoknak megfelelő, ez egy tél végi, és lassan kora tavaszi vízállási szituáció. Ilyenkor már a csapadék, a többletvíz felhalmozódás megindul a vízgyűjtőn, és ennek következtében jelentkezik a belvíz és az árvíz jelensége. Fontos azt elmondani, hívta fel rá a figyelmet Kozák Péter, hogy a belvízi és az árvízi helyzet sem tesz szükségessé semmi rendkívüli intézkedést.

Dr. Kozák Péterrel készített teljes interjúnkat itt tudod meghallgatni:

Fotók: Török Kornél, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb