Közélet

Operatív törzs: kezdődik a Szputnyik V vakcinával az oltás

Kezdetét veszi az orosz Szputnyik V vakcinával az oltás – közölte Müller Cecília, az országos tisztifőorvos az Operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján, ahol Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az érettségiről is szót ejtett, Kiss Róbert alezredes pedig összegezte az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseit.

BIZTONSÁGGAL MEGTARTHATÓK AZ IDEI ÉRETTSÉGI VIZSGÁK

A korábban kialakított óvintézkedések mellett a tavaszi érettségi vizsgák írásbeli és szóbeli részei is biztonsággal megtarthatók lesznek – közölte Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkára. Elmondta, a vizsgákat 2020 őszén is sikerült problémamentesen megszervezni több tízezer tanuló számára.

“Egy teremben legfeljebb tíz fő jelenlétében az írásbeli vizsgák biztonságosan lebonyolíthatók, a szóbeli vizsgák pedig ugyancsak kellő távolságtartás mellett megszervezhetők” – fogalmazott az államtitkár. Megjegyezte, tavaly tavasszal csaknem 80 ezer, ősszel 30 ezer tanuló érettségizett le úgy, hogy sehol nem alakult ki fertőző góc, és a vizsgákon az elmúlt évek átlagának megfelelő eredmények születtek.

KEZDŐDIK A SZPUTNYIK V VAKCINÁVAL AZ OLTÁS

A fővárosban kezdődik az orosz Szputnyik V vakcinával az oltás – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta, 560 fővárosi háziorvost kérnek arra, hogy válasszanak ki praxisukban öt embert, aki az oltópontokon kapja meg a Szputnyik V oltóanyagot. A vakcinából 2800 adag áll rendelkezésre, és krónikus betegséggel nem rendelkezők kaphatják meg – tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos ismertette, a héten a háziorvosok is olthatnak a Pfizer oltóanyaggal, amelyből kedden 85 410 adag érkezik Magyarországra, míg a Moderna vakcinájából 21 600 adag érkezése várható csütörtökön. Közlése szerint szintén a háziorvosoknál kezdődik a 18 és 60 év közötti korosztály krónikus betegséggel rendelkező tagjainak oltása az Astra-Zeneca oltóanyaggal.

A BRIT MUTÁNST EDDIG 24 ESETBEN MUTATTÁK KI MAGYARORSZÁGON

A koronavírus brit mutánsát eddig 24 esetben mutatták ki Magyarországon – mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint az elmúlt nap adatai „fokozott figyelemre késztetnek”, a fertőzöttek száma nem emelkedik, de a tesztek pozitivitási aránya növekszik, valamint emelkedik a kórházban ápoltak, illetve a lélegeztetőgépen tartandó betegegek száma is.

HÉTFŐN 131-SZER INTÉZKEDTEK A RENDŐRÖK A MASZKVISELÉS ELMULASZTÁSA MIATT

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 131 esetben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában – mondta el Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Közölte, 113 emberrel szemben azért volt szükség rendőri fellépésre, mert tízezer lakosúnál nagyobb településeken megszegték a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 34 embert figyelmeztettek, 35-en kaptak helyszíni bírságot, 44-et feljelentettek. Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és várakozóhelyein négy, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 14 ember ellen intézkedtek. Az alezredes hozzátette: a maszkviselési szabályok megszegése miatt azok bevezetése óta 24 132-szer intézkedtek a rendőrök.

Forrás: MTI, index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb