Közélet

Megjelent a kormányrendelet a háziorvosok bérezéséről

Ahogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter már korábban a Kormányinfón jelezte, a praxisközösségbe lépéstől függ majd, hogy a háziorvosok mekkora béremelésre számíthatnak. Az éjjel megjelent kormányrendelet szerint nem kötelező belépni ezekbe a közösségekbe, de sokkal kevesebb pénzhez jut, aki megőrzi az önállóságát.

HÁROMFAJTA PRAXISKÖZÖSSÉG JÖN LÉTRE

A területi kollegiális szakmai vezető háziorvosok illetékességi területén egy-egy – a terület háziorvosi, illetve fogorvosi praxisaiból álló – kollegiális praxisközösség jön létre. Ezen belül „a magasabb szintű egészségügyi szolgáltatás nyújtása érdekében” háromfajta lehet:

  • EGYESÜLT PRAXISKÖZÖSSÉG: ez a forma több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködést jelent, valamennyi háziorvosi szolgálatot ugyanaz az egészségügyi szolgáltató működteti;
  • INTEGRÁLT PRAXISKÖZÖSSÉG: itt több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés jön létre, amelyben az érintett háziorvosi szolgálatban praxisjoggal rendelkező háziorvosok vagy a  háziorvosi szolgálatokat működtető egészségügyi szolgáltatók – önállóságukat megtartva – egy közösen alapított egészségügyi szolgáltatót hoztak létre;
  • PRAXISKÖZÖSSÉGI KONZORCIUM: több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, amelyben az  érintett háziorvosi szolgálatokat működtető egészségügyi szolgáltatók – megőrizve önállóságukat – egymással konzorciumi együttműködési megállapodást kötnek.
    Kötelező legalább öt háziorvosi szolgálat részvétele, a legalább heti 20 órás rendelés, a közös ügyeleti és helyettesítési rend.
Fotó: szeleihirek.hu

A BÉRTÁMOGATÁSOK ÖSSZEGÉT A RENDELET 2022-RE ÉS 2023-RA IS ELŐRE MEGHATÁROZZA

A háziorvosi, fogorvosi szolgálatok és szakellátó fogászatok orvosi bértámogatásának összegét a rendelet ez évre (január 1-től érvényesen), valamint 2022-re és 2023-ra előre is meghatározza. Idén például egy kezdő orvos havi bértámogatása 18 300, 48 900 vagy 61 100 forint attól függően, hogy a praxisközösségen kívül maradt, „sima” kollegiális praxisközösségben vagy az egyesült, integrált, konzorcium praxisközösségek valamelyikében vesz részt. Az összeg a szociális hozzájárulási adót is tartalmazza. Ugyanezek a tételek egy 40 évnél nagyobb gyakorlatú orvosnál: 428 800, 1 143 400 vagy 1 429 300 forint. Mindez az  egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény hatálya alá nem tartozó, tehát a vállalkozó háziorvosokra vonatkozik, akik a praxisok többségét működtetik – olvasható a hvg.hu cikkében.

Fotó: gov.kz

MEGHATÁROZTÁK A HÁZIORVOSI, FOGORVOSI SZOLGÁLATOK ÉS SZAKELLÁTÓ FOGÁSZATOK SZAKDOLGOZÓI BÉRTÁMOGATÁSÁT IS

Meghatározták a háziorvosi, fogorvosi szolgálatok és szakellátó fogászatok szakdolgozói bértámogatását is, ezt csak két évre, vagyis idén január 1-től és jövőre, szintén a szociális hozzájárulási adóval együtt. Idén gyakorlati időtől függően, heti 40 órás foglalkoztatás esetén havi 71 800 és 224 600 forint közti összeg jár, rendelőnként 1-3 főnek attól függően, hogy hány bejelentkezett betegük van.

Forrás: 24.hu/hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb