Közélet

Müller Cecília: a brit koronavírus-mutáns miatt tapasztalható a korábbi javuló adatok romlása

A brit koronavírus-mutáns miatt tapasztalható a korábbi javuló adatok romlása, számolt be róla Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs mai, online sajtótájékoztatóján, ahol elmondta azt is, hogy az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Múlt héten pedig megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása.

LASSÚ EMELKEDÉS KEZDŐDÖTT EL A JÁRVÁNYADATOKBAN

Megtorpant a második koronavírus-hullám lefelé tartó szakasza, egyes járványügyi adatokban ismét lassú emelkedés kezdődött el – közölte Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Elmondta, miként Európa számos országában, úgy Magyarországon is részben a brit koronavírus-mutáns miatt tapasztalható a korábbi kedvező adatok romlása. Egyelőre ez az emelkedés még csak lassú, az elmúlt napon 1862-vel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, de ha teret hódít a fertőzőképesebb brit mutáns, akkor további növekedés várható – fogalmazott. A tisztifőorvos hangsúlyozta: továbbra is nagyon fontos a védekezés és az, hogy a minimálisra csökkentsük a fertőzés átadásának lehetőségét.

130 EMBER ELLEN INTÉZKEDTEK MASZKVISELÉS ELMULASZTÁSA MIATT SZERDÁN

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 130 ember ellen intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában – mondta Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Közölte, 84-en szegték meg a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 22-t figyelmeztettek, 34-en kaptak helyszíni bírságot, 28-at feljelentettek. Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken 9, üzletekben, bevásárlóközpontokban 37 ember ellen intézkedtek. Az alezredes hozzátette, hogy a maszkviselési szabályok megszegése miatt 24 428-szor intézkedtek eddig a rendőrök.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb