Kikapcs

Ünnepeld a farsangot a Somogyi – könyvtár online programjaival

A farsang a tavaszvárás ünnepe, évszázadok óta az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások időszaka, ami január 6-tól, vízkereszttől a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. A Somogyi-könyvtár a farsang alkalmából mesékkel, szórakoztató játékokkal és igazi kuriózumnak számító könyves kincsekkel várja a könyvtárszerető közönségét, kicsiket és nagyokat ezúttal is az online térben.

Fotó: szegedtourism.hu

FARSANGI KVÍZJÁTÉK

A Somogyi-könyvtár gyűjteményében digitálisan és papír hordozón tárolt információk sokasága kínálja magát játékos feldolgozásra. Többek között a farsangról is sok érdekességet rejt a könyvtár gyűjteménye. A könyvtárosok ezekre a februárban aktuális helyismereti témájú kuriózumokra szeretnék felhívni a kvízek szerelmeseinek figyelmét. A farsangi kvízjáték jórészt Szeged múltjához, a környék hagyományaihoz kapcsolódik, megidézve a helyi folklór néhány kiemelkedő kutatóját is. Bővítsd helyismereti tudásodat és fejtsd meg a Somogyi-könyvtár farsanghoz kapcsolódó kérdéseit,amelyeket ide kattintva érsz el.

Fotó: sk-szeged.hu

MESÉL A MÚLT – KÖNYVES KINCSEINK: PILLANTS BELE A KÖNYVTÁR VIDEÓSOROZATÁBA

A Somogyi-könyvtár YouTube csatornáján Mesél a múlt – könyves kincseink címmel indított videósorozatot. A néhány perces ismertetők célja, hogy a gyűjtemény egy-egy értékes darabjára hívják fel a figyelmet. A videósorozat legfrissebb epizódja egy farsangi témájú könyvritkasággal ismerteti meg az érdeklődőket.

Az első magyar komikus eposzt 1804-ben adták ki, Dorottya, vagyis a dámák diadalma a fársángon címmel. A szerzője, Csokonai-Vitéz Mihály arra vállalkozott, hogy a klasszikus eposzi kellékek felhasználásával a farsangi időszakra, a farsangi időszakról írjon magyar nyelven először vígeposzt. A videóban ezt az első kiadást mutatja be Hevesi Andrea könyvtáros.

NYITNIKÉK, MESÉS KEZEK ÉS TÖRTÉNETEK LEGOSZÍNPADON

Farsangi különkiadással jelentkeznek a legkisebbeknek szánt könyvtári videósorozatok is. A Nyitnikék Nagy Zsuzsanna gyermekkönyvtáros és Róka Regő könyvajánló sorozata kicsiknek és nagyoknak.

A Mesés kezek egy online alkotóműhely-sorozat, amely a népmesék világába kalauzolja a kicsiket, majd mesehallgatás után kreatív kézműves eszközökkel keltik életre a történet szereplőit. A mesét a fületekbe, játékot, kikapcsolódást a kezetekbe Kosztolányi-Németh Marianna adja –olvashatjuk a sorozat ajánlójában.

A Meseláda – történetek legószínpadon című videósorozat keretében hétről hétre ismert és kedvelt meséket Vóna Mária gyermekkönyvtáros varázsolja elő a meseláda mélyéből, miközben a mesejelenetek életre kelnek a legószínpadon!

Forrás: Somogyi – könyvtár

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb