Közélet

Az SZTE Mérnöki Kara támogatást nyert rehabilitációs eszközök fejlesztésére

Innovatív ötleteket megvalósító kutatókat és hallgatókat támogat a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal először 2020-ban hirdette meg a Proof of Concept Pályázatot. Ennek célja, hogy segítsék az egyetemen keletkezett technológiák prototípusának előállítását és piaci hasznosítását. A beérkezett 31 terv közül 11 projekt megvalósítását támogatták a rendelkezésre álló 60 millió forinttal.

Fotó: SZTE Sajtó

Az SZTE és az NKFI Hivatal közös Proof of Concept Pályázatán például az SZTE Mérnöki Karról Mészáros Attila és Csikós Sándor közösen nyert támogatást ahhoz, hogy egy soft-aktuátorral ellátott rehabilitációs eszköz 3D modelljét kifejlesszék. Rajtuk kívül Sárosi József, Bálint Ádám és Csík Dominik közösen dolgozik az SZTE MK projekt megvalósításán.

Fotó: SZTE Sajtó

AZ ESZKÖZ ELŐSEGÍTI AZ EMBER ÉS GÉP HATÉKONY EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT

Az ember és gép együttműködését segítő, puha anyagokból épített soft-aktuátorokkal 2008 óta foglalkozik az SZTE Mérnöki Kar egyik kutatócsoportja. Az aktuátorok a robotika kulcsszereplői, mert a gép mozgását vezérlő algoritmus kimenő jeleit ezek a berendezések alakítják konkrét cselekvéssé. A ma használt eszközökkel szemben egy soft-gép esetén a sérült végtag ízületeinek, izmainak természetes elmozdulásai, elfordulásai kevésbé korlátozottak. Ez a nagyobb mozgásszabadság, amit a rugalmas elemek biztosítanak, javíthatja a rehabilitációs folyamatot. A soft-gépek előállítása, 3D szkennelési és nyomtatási technológiával támogatva, teljes mértékben az egyén alsó végtagjára szabható. Mind a gép aktuátorai, mind a végtaggal érintkező részegységek az egyéni paraméterekkel is rövid idő alatt legyárthatók.

Fotó: SZTE Sajtó

KÉPES MEGFELELŐ IRÁNYÚ MOZGÁSRA, ÉS EGY VÉGTAG MEGMOZDÍTÁSÁHOZ ELEGENDŐ ERŐKIFEJTÉSRE

Az SZTE Mérnöki Kar kutatói nyertes pályázatának elsődleges célja egy olyan soft-aktuátor megtervezése és modellezése, amely alkalmazható rehabilitációs célokra, képes megfelelő irányú mozgásra és közben akkora erőkifejtésre, hogy az egy végtag megmozdításához megfelelő legyen. A soft-aktuátorról 3D modell készül, dokumentációval ellátva.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar hivatalos Facebook oldala

AZ SZTE FOLYAMATOSAN VÁRJA A HALLGATÓI ÉS KUTATÓI ÖTLETEKET

Az SZTE munkatársai, valamint a kiváló szakmai tapasztalattal rendelkező, piaci szereplőkből és egyetemi oktatókból álló SZTE Virtus Program mentori team személyre szabott segítséget nyújt a tehetséges hallgatóknak és kutatóknak a különböző pályázatok kidolgozásában. Várhatóan kiemelt szerep jut továbbra is a Proof of Concept Alap működtetésének, így a jövőben is várható hasonló jellegű pályázat. Ettől függetlenül: az SZTE folyamatosan várja a hallgatói és kutatói ötleteket az SZTE Virtus Programba. Az érdeklődő egyetemi polgárok további információt kérhetnek, jelentkezhetnek a [email protected] címen.

Forrás: SZTE Sajtó

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb