Sport

UFC258 kibeszélő Sárközi Robival: Kamaru Usman tényleg a nigériai rémálom!

Kamaru Usman, a UFC váltósúlyú bajnoka ma hajnalban újra rászolgált a “Nigerian Nightmare” becenevére: bődületes mészárlással büntette volt csapattársát, barátját, egyben kihívóját, Gilbert Burns – t a UFC 258 főmeccsén, amely a váltósúlyú bajnoki címért ment. Érkezik a UFC kibeszélő rovatunk a közismert szegedi MMA harcossal és menedzserrel, Sárközi Robival!

HAVEROK FEGYVERBEN

A hajnali fő – és címmeccs drámai töltetét a nigériai és brazil srác közös története adta meg. Usman és Burns 2012 óta csapattársak és a legjobb haverok voltak Dél-Floridában, először a Blackzilians-szel, legutóbb pedig a Sanford MMA-val edzettek. A barátság ott ugrott, amikor az alapból könnyűsúlyú Burns felment Usman súlycsoportjába és hét zsinórban aratott győzelmét követően (többek között Gunnar Nelson és két korábbi világbajnok, Demia Maia és Tyron Woodley is a feketelistán van) bejelentkezett a váltósúlyú címért. A két ex-haver tavaly júliusban csapott volna össze, de Burns elkapta a koronavírust, ugrott a meccs.

https://www.youtube.com/watch?v=KXVC6mhalEQ

A találkozó most jött össze, a kaliforniai UFC központban (APEX), nézők nélkül, de annál több feszültséggel. Mint az ESPN.com írja, Henry Hooft, Usman és Burns korábbi közös vezetőedzője azt mondta, nem fogja nézni a küzdelmet, nem bírja nézni, ahogy a két korábbi kedvenc tanítványa üti egymást.

Mi annál inkább és azt kell hogy mondjuk: jobb, hogy Henry nem nézte…

A gála egyébként tényleg a Covid-19 árnyékában zajlott:

  • a legutóbbi, Abu Dhabiban megtartott UFC rendezvény után ismét közönség nélkül mentek a küzdelmek
  • Bobby Green (27–11–1) csapata pár órával a gála előtt jelentette be, hogy súlyos rosszullét miatt nem szerepelhet a UFC 258-on. A közleményük szerint a tüdejével, valamint a veséjével is gondok voltak, összeesett a mérlegelése után. Jim Miller így ellenfél nélkül maradt – írta a Totaldamage.hu.
  • Gilian Robertson pedig egy meg nem nevezett betegség miatt mondta le a bunyót, szintén pár órával a meccs előtt.

LEÜTÉS, LEÜTÉS, LEÜTÉS – IGAZI HÁBORÚ VOLT A KETRECBEN

A meccs igazi meglepetéssel indult: az esélytelenebbnek tartott Burns egy hatalmas jobb kezessel már az első menet elején a padlóra küldte Usmant. A brazil rendkívül robbanékony volt, hatalmas pofonokat osztott ki a nigériai származású bajnoknak. Az utóbbinak egy jó momentuma volt az első 5 percben, egy rúgást blokkolva a földre billentette Burns-t, majd nagyjából egy percig rúgdosta a felborult teknősként a hátán fekvő kihívó combjait és fenekét (egy kicsit vicces volt a jelenet). Ennek dacára sima Burns diadal volt az első menet. Usman visszatért a másodikban, látszólag kiheverte az első menetben bekapott bombákat, majd kétszer is padlózta a brazilt, akinek pillanatok alatt oda lett a robbanékonysága. Jól mutatja a bajnok ütőerejét, hogy másodjára egy szimpla balegyenestől ment le Burns. A befejezés a harmadikban jött, Usman a 34. másodpercnél ismét leütötte egykori csapattársát, majd egy kegyetlen ground and pound jött, Herb Dean pedig beszüntette az összecsapást.

Robi szerint győzött a technika és a rutin. Burns nagyon harapósan kezdett, Usman pedig engedte, hogy az ellenfele az első menetben kiüsse magát. A szegedi MMA legenda szerint az első menet a leütést követően akár még meg is lehetett volna a brazil srácnak, ha nem kapkodja el, ha precízebben, összeszedettebben megy rá a megütött és pár pillanatra fókuszt vesztett bajnokra. Usmann régi csibész, rutinos birkózó, tudta, hogy Burns ki fog fáradni, a “hadd jöjjön a kisgyerek” elv alapján teret engedett a kihívónak az elsőben. Megvárta, hogy elfogyjon a kihívói lendület, majd a második menetben kieresztette a tigrist. A brazil elfáradt, nagy volt a nyomás és szét is esett a második menet közepére, a papírforma jött be. Usman maradt a bajnok, aki már 13 (!!) meccs óta veretlen, megdöntve George Saint Pierre váltósúlyú 13-as winning streak-jét. A UFC történetének legtöbb zsinórban nyerési rekordját 16-tal Anderson Sylva tartja, ehhez még három további címvédés kell a jelenlegi bajnoktól.

A SZEGEDI MMA-SOK IS TAROLTAK A HÉTVÉGÉN

Robiék szombaton Budapesten jártak, ahol Magyar Grappling Szövetség korosztályos bajnokságán, a szegedi Sárközi MMA Team és a Szegedi Küzdősport Klub tanítványai gyakorlatilag mindent behúztak:

  • Kardos Robi 66 kg-ban győzött,
  • Szabó Robi 71 kg-ban,
  • Juhász Beáta 60 kg-ban,
  • Szikora Gellért a 15 évesek mezőnyét húzta be,
  • Patkós Gellért és Ustyák Márk pedig egy-egy bronzzal tért haza.

Sárközi Robi a jövő hétvégén az Egyesült Államokba repül, először Las Vegasban, majd Floridában tárgyal a szegedi versenyzők amerikai meccseiről. Tiszteletét teszi az American Top Team-ben is, mint mondta, a cél, hogy összejöjjön egy edzőmérkőzés a szegedi színekben versenyző, MMA-ra váltó magyar ökölvívó ász, Bernáth Pisti és a nehézsúlyú bajnoki címmeccsre (UFC260) készülő Francois N’Gannou között.

Ez egyébként bő egy éve, egy másik szegedi bunyós, Jani “Kápi” István esetében már összejött, még videónk is van róla, ahogy a Predator-ral gurul az egykori nehézsúlyú magyar HFC bajnok:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb