Közélet

Szeged365 fotóriport: kijött a rakpartra a Tisza, innentől a víz az úr

Nem volt rossz ötlet szombat este lezárni a Huszár Mátyás rakpartot: a hétvégi tócsák után hétfő délelőttre ténylegesen “megérkezett” a Tisza, az úttest Novotel felé vezető sávjában, az alacsonyabb fekvésű részeken már a víz az úr. Szeged 365 fotóriport, Török Kornél kollégánktól, némi napsütéssel és sok-sok vízzel!

SZOMBAT ESTE 8 ÓTA ZÁRVA A RAKPART

560 cm. A szint, amikor a folyó a rakpart Tisza felőli járdája alatti áteresztő csatornákon már elkezd átszivárogni az úttestre, apró tócsákat kialakítva. Ez még nem az árvízvédelmi készültségi szint, az utóbbi 650 cm-nél jön Szegeden (egyes szint), viszont itt már érdemes lezárni a Huszár Mátyás rakpartot, mert a beömlő vízmennyiség balesetveszélyes lehet, pláne a mostani cudar időben, lefagyva.

A Hydroinfo hétfő reggeli jelentése szerint a héten végig az 560 centis szint felett marad a Tisza, ergo a rakpart a héten biztosan zárva marad. Hogy az 1-es számú árvízvédelmi készültségi szintet eléri-e, még jó kérdés, az adatok alapján van rá némi sansz:

EZT JELENTIK A FOKOZATOK

Hogy mennyire vészes az árvíz-helyzet, az Országos Vízügyi Főigazgatóság három fokozatban állapítja meg. Az alábbiakban következzen egy Szeged 365 Kisokos, az árvízvédelmi fokozatokról, az OVF – től kapott információink alapján.

I. fokú készültség, Szegednél: 650 cm

A védelmi szakaszon elrendelt I. fokú készültség esetén a szakasz-védelemvezetőnek be kell járnia az adott szakaszt és meg kell vizsgálnia a védművek, zsilipek, illetve egyéb műtárgyak állapotát. Ameddig a készültség fennáll, addig 12 órás nappali őrszolgálatot kell tartani, valamint a vízállásokat naponta legalább két alkalommal (6 és 18 órakor) – ha szükséges többször – le kell olvasni, fel kell jegyezni és jelenteni kell.

II. fokú készültség, Szegednél: 750 cm

A védelmi szakaszon elrendelt II. fokú készültség esetén a készültség tartama alatt éjjel-nappali őrszolgálatot kell tartani, valamint a vízállásokat naponta négy alkalommal – 6, 12, 18 és 24 órakor – le kell olvasni, fel kell jegyezni és jelenteni kell. Abban az esetben, ha a készültség elrendelésekor még további jelentős áradástól kell tartani, akkor a területileg illetékes vízügyi igazgató mozgósíthatja a hozzá tartozó – speciális egységét –  VIZIG védelmi osztag egészét, vagy annak egyes részlegeit.

III. fokú készültség, Szegednél: 850 cm

A védelmi szakaszon elrendelt III. fokú készültség esetén a védmű azon pontjaihoz és műtárgyaihoz, ahol annak állékonyságát súlyosan veszélyeztető jelenséget észlelnek, vagy az árvízvédekezési terv szerint arra lehet számítani, oda vészőröket kell állítani. A készültség tartama alatt a vízállásokat kétóránként (páros órákban) le kell olvasni, fel kell jegyezni és jelenteni kell. Amennyiben a III. fokú védekezés az előrejelzés szerint tartós lesz, akkor a területileg illetékes vízügyi igazgatónak kötelessége készültségbe helyezni a védelmi osztagot, illetve javaslatot kell tennie a rögzített erőforrások igénybevételére.

Fotók: Török Kornél, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb