Szegedi Arcok

Már három teszt kell az Angliába utazáshoz, de legalább az elsőt megcsinálhatod Szegeden

Hétfőtől újabb szigorításokat vezettek be Angliában, így nem elég az indulás előtti koronavírusteszt az országba lépéshez. Az új szabályok értelmében a beérkezőkre tíznapos karantén vár, amely során további két vizsgálatot kell elvégezni. A jó hír viszont az, hogy az első tesztet, magyar árakon még itthon, Szegeden is elvégezheted a Whitelab állomásán.

BEKEMÉNYÍTETTEK AZ ANGOLOK

A Blöff állandó poénja, hogy Avi kuzin rettenetesen utál Londonba utazni. Ami biztos, hogy hétfő óta még jobban kicsapná nála a biztosítékot a szigetország legújabb rendelete, mivel a sokszor különutas angolok most is alaposan megszigorították az országba lépés szabályait. Talán a brit vírusmutánsból lett elegük, talán csak már maguk mögött hagynák ők is a járványt, de biztos, hogy most már gyakorlatilag három koronavírusteszt kell ahhoz, hogy valaki szabadon mozogjon Angliában.

A hétfőn életbe lépett szabályozás lényege a következő:

  • Már a Nagy-Britanniába utazást is csak 72 óránál nem későbbi vírusteszttel lehet megkezdeni – ez már egy hónapja így van.
  • Érkezést követően 10 napos karanténba kerülnek az utazók.
  • A 10 napos karantén alatt két tesztet kell elvégezni: egyet legkésőbb a 2. napon, a másikat legkorábban a 8-on.
  • Amennyiben bármelyik tesz pozitív lesz, az egész 10 napos karantén elölről kezdődik.
  • A szűrővizsgálatokat előzetesen le kell foglalni, együttesen 210 fontba, körülbelül 86 ezer forintba kerülnek.

A beutazóknak egy kormányzati portál foglalta össze a teendőket, a díjakat így is, úgy is ki kell csengetni, de részletfizetés kérhető.

HA ANGLIÁBA KELL MENNED, AZ ELSŐ TESZTET MÉG ITT CSINÁLTASD MEG!

A tíznapos kinti procedúra alól nem mentesülsz, de a három kötelező tesztből az elsőt 24 órán belül megcsináltathatod sorban állás nélkül a szegedi Whitelab ponton. A pláza parkolójában december óta működő laborállomás a magyarországi hatósági áron dolgozik, azaz koronavírus vizsgálat 19 500 forintba kerül, de ha egy nap alatt nem kapod meg a szűrés eredményét, akkor ingyenes volt számodra a vizsgálat. A teszt eredményét ráadásul akár idegennyelven is kérheted.

A PCR-teszt mellett jó ötlet lehet a kombinált vizsgálat is, amely azt is képes kimutatni, hogy a betegséget influenza vagy koronavírus okozza-e. Az eljárás lényege, hogy elég csak egyszer mintát venni a garatból, a laborban már külön ki tudják szűrni, hogy mely vírus okozta a tüneteket, természetesen ezen kívül továbbra is igényelhető antigén gyorsteszt is 9500 forintért, amelynek az eredménye már negyed óra múlva a kezedben lesz.

Aki biztosra szeretne menni, és el szeretné kerülni a várakozást, az a Whitelab oldalán egyszerűen és gyorsan foglalhat időpontot a vizsgálatra a hét bármelyik napján.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb