Közélet

Müller Cecília: itt a harmadik hullám

Az adatok szerint egyértelműen emelkedő szakaszba lépett a fertőzöttek száma, így a koronavírus-járvány harmadik hullámának kezdetéről beszélhetünk – közölte Müller Cecília, országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A HARMADIK HULLÁM KEZDETÉN VAGYUNK

Müller Cecília elmondta, az elmúlt napokban számos járványügyi mutató romlott, szerdán 2853-mal nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A kórházakban nem nagy mértékben, de fokozatosan emelkedik az ápoltak száma: jelenleg 4021 ember szorul kórházi kezelésre, a lélegeztetőgépen lévő betegek száma 332-re emelkedett, és 104-en hunytak el. Az aktív fertőzöttek száma is növekedett, 78 625-en otthonukban vagy valamelyik kórházban gyógyulnak – ismertette a számokat a tisztifőorvos.

MÁR ÖTFÉLE VAKCINÁVAL OLTANAK MAGYARORSZÁGON

Már megkezdődött a harmadik járványhullám is, ráadásul jelenleg emelkedő szakaszban vagyunk. Ezért fontos, hogy az oltási tervet pontosan végrehajtsák. Magyarországon most már ötféle vakcinát engedélyeztek – hangsúlyozta Müller Cecília. A Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik V oltóanyagokkal már megkezdődtek az oltások, a kínai Sinopharm-vakcinát viszont még vizsgálják.

A KÍNAI VAKCINÁRÓL: MINDEN ADAT A RENDELKEZÉSRE ÁLL, AHOGY A VAKCINA IS

Ezzel kapcsolatban a tisztifőorvos kijelentette, korábban részdokumentációkat kaptak a Sinopharm-vakcinához, de az oltóanyaggal együtt megjöttek a hiányzó leiratok is, minden adat rendelkezésre áll, ahogy a vakcina is – hangsúlyozta a tisztifőorvos. Hozzátette: az NNK igyekszik tüzetesen, alapossággal áttekinteni a dokumentációt, a szükséges vizsgálatokat pedig lefolytatni, hogy minél előbb lehessen vele oltani. Előtte azonban meggyőződnek arról, hogy az oltóanyag hatásos és biztonságos. Megjegyezte, reméli, hogy mielőbb rendelkezésre tudják bocsátani. 

CSÜTÖRTÖK ESTE ÉRKEZIK EGY ÚJABB ASTRAZENECA VAKCINASZÁLLÍTMÁNY

Müller Cecília jelezte, csütörtök este is várnak még egy oltóanyagszállítmányt az AstraZenecától, azonban a 88 ezer adag helyett 83 500 adag érkezik, ami 41 750 ember oltására lesz elég. Ezt a mennyiséget jövő héten tervezik kiszállítani az háziorvosokhoz. Elmondta, hogy ismét “munkába állnak” a szűrőbuszok, ahol antigénalapú gyorsteszt elvégzésére lesz lehetőség azoknál, akiknél a háziorvos megrendelte azt. A szűrőbuszhoz érkezőknél amennyiben pozitív az eredmény, megállapítják a fertőzöttséget. A negatív eredmény után azonban a mentőszolgálat munkatársai – szintén a helyszínen – elvégzik a PCR-tesztet is, amit laboratórium értékel majd ki.

Fotó: koronavirus.gov.hu

182 EMBER ELLEN INTÉZKEDTEK A MASZKVISELÉS ELMULASZTÁSA MIATT SZERDÁN

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 182 ember ellen intézkedtek a rendőrök szerdán – mondta el Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Közölte: szerdán 138-an szegték meg a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 23 embert figyelmeztettek, 57-en kaptak helyszíni bírságot, 58 szabálysértőt feljelentettek.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Az alezredes hozzátette, szabálytalan maszkviselés miatt szerdán tömegközlekedési eszközökön, azok megálló- és várakozóhelyein 27, üzletekben, bevásárlóközpontokban 17 ember ellen intézkedtek a rendőrök. A maszkviselési szabályok megszegése miatt 25 383-szor intézkedtek eddig a rendőrök – ismertette.

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb