Kikapcs

History making: történelmi siker, leszállt a Marsra a Perseverance!

Hétpercnyi pokol után szerencsésen leszállt a Mars felszínére a Perseverance nevű rover, amely tavaly júliusban indult el a vörös bolygó felé. A magyarra fordítva Állhatatosság jelentésű név egy hetedik osztályos Springfield-i diáktól, Alexander Mathertől származik, akinek az ötletét a NASA 28 ezer jelentkező közül választotta ki. A történelmi pillanatokat a NASA csütörtök este élőben adta, köszi, ha Te is velünk együtt nézted a libabőrös stream-et!

RÁZÓS MANŐVER VOLT A LESZÁLLÁS

A szerkezet a 250 méter mély Jezero-kráterben szállt le, méghozzá egyedül, a földi irányítás segítsége nélkül kellett leereszkednie a bolygó felszínére. A kráterben 3,5 milliárd évvel ezelőtt még víz hullámzott. A rázós manőver nagyjából hét percig tartott. A folyamat rendkívül komplex és veszélyes, több korábbi misszió végét jelentette a hibás landolás. A Perseverance a NASA eddigi legmodernebb marsjárója, és a legnehezebb is: a Földön több mint egy tonnát nyom, a Marson – a gravitációs különbségek miatt – ez mindössze 400 kilogramm körül van.

A BOLYGÓ ÉGHAJLATÁT FOGJA TANULMÁNYOZNI

A rover a bolygó éghajlatát és geológiáját fogja tanulmányozni, emellett olyan mintákat is begyűjt majd, melyeket később elhozhatnak a Földre. Lehetséges, hogy a robot küldetése során olyan nyomokra fog bukkanni, amelyek igazolják: egykor jelen volt az élet a Marson. Az egytonnás, nagyjából terepjáró méretű robot egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a bolygón. A mostani leszállás azért is különleges, mert amíg a korábbi NASA-roverek egy védőburokban ereszkedtek le a vörös bolygó felszínére, addig ez most egy aktív, kontrollált leszállás volt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb