Közélet

Müller Cecília: engedélyt kapott a kínai vakcina

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálata szerint a kínai Sinopharm-vakcina megfelel a gyártói leírásnak, magyarországi felhasználásának megkezdéséhez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet engedélye van hátra – mondta el Müller Cecília, országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

HA A GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZET IS JÓVÁHAGYJA A VAKCINÁT, MEGKEZDŐDHET VELE AZ OLTÁS

Az országos tisztifőorvos emlékeztetett, hogy 550 ezer adag Sinopharm-oltóanyag érkezett Magyarországra. A vakcinát és annak összes dokumentációját az NNK immunbiológiai készítmények minőségellenőrzési főosztálya vizsgálta meg, az eredményről pénteken értesítették a gyógyszerek, vakcinák hazai felhasználását engedélyező gyógyszerészeti intézetet – tette hozzá. Azt tervezik, hogy ha a gyógyszerészeti intézet is jóváhagyja az alkalmazását, elkezdődhet az oltások beadása, ami azért is fontos, mert nem áll megfelelő mennyiségű vakcina rendelkezésre – mondta a tisztifőorvos.

A KÍNAI OLTÓANYAG 79%-OS HATÉKONYSÁGÚ

A tisztifőorvos elmondta: a kínai vakcina teljes vírust tartalmaz, és immunreakciót vált ki. Ez az immunválasz erősebb lehet, mint más oltásoknál, de ezek a beadott vírusok betegséget okozni már nem tudnak. Mint mondta, az oltóanyag 79 százalékos hatékonyságú, 18 év fölöttieknek lehet adni, kivéve várandósoknak, és olyan krónikus betegeknek, akik „nincsenek jól beállítva”. Mint mondta, a kínai oltóanyag dokumentációját hamarosan közzéteszik. A kínai oltóanyagot 2-8 fokon kell tárolni, és három hét különbséggel kell beadni a két dózist belőle – magyarázta Müller Cecília.

A MAI NAPIG ÖSSZESEN 1 474 715 ADAG VAKCINA ÉRKEZETT MAGYARORSZÁGRA

Ez a mennyiség tartalmazza mind a nyugati, mind a keleti vakcinákat, és 737 267 fő beoltására elegendő. Összetételét tekintve 60 százaléka nyugatról érkezett, 40 százaléka keleti beszerzésből, de – mint mondta Müller Cecília – hamarosan olvasható lesz a kormányzati tájékoztató oldalon is a vakcinákról szóló összesítés.

MA VAN A MAGYAR ÁPOLÓK NAPJA

Hetedik esztendeje ünnepeljük ezen a napon, Kossuth Zsuzsanna születésnapján a magyar ápolók napját. A tisztifőorvos ebből az alkalomból köszöntötte az ápolókat, és megköszönte minden egészségügyi dolgozó munkáját.

Fotó: eletigenlok.hu

CSÜTÖRTÖKÖN 367 EMBERREL SZEMBEN INTÉZKEDTEK A KIJÁRÁSI TILALOM MEGSÉRTÉSE MIATT

367 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt csütörtökön – mondta el Kiss Róbert, alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Közölte, a november 10-én éjféltől érvényben lévő kijárási tilalom óta 39 708 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek.

Fotó: koronavirus.gov.hu

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 143 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában. 110 ember ellen azért volt szükség a fellépésre, mert megszegték a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 15-öt figyelmeztettek, 26-an kaptak helyszíni bírságot, 69-et feljelentettek – tudatta az alezredes. Elmondta, szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein hét, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 26 ember ellen intézkedtek. Az alezredes hozzátette, hogy a maszkviselési szabályok megszegése miatt 25 526-szor intézkedtek eddig a rendőrök.

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb