Közélet

Galgóczi Ágnes: addig nem kezdődik el a kínai vakcinával az oltás, amíg az NNK be nem vizsgálja

Ma megérkezett az első, 550 ezer adag oltóanyagot tartalmazó szállítmány Kínából. Addig nem kezdődik el a kínai, Sinopharm vakcinával az oltás, amíg a Nemzeti Népegészségügyi Központ be nem vizsgálja és alkalmasnak nem találja azt – számolt be róla Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője, az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. 

MÁR ÖTFÉLE OLTÓANYAG ÁLL RENDELKEZÉSRE MAGYARORSZÁGON

A kínai vakcinaszállítmánnyal együtt már ötféle oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon – közölte Galgóczi Ágnes. Elmondta, a kedden érkezett 550 ezer adag oltóanyag 275 ezer ember oltására elég. Ezzel a készítménnyel akkor kezdődhetnek meg az oltások, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az oltóanyag felhasználására engedélyt ad. A kínai vakcinán kívül ma és holnap érkezik csaknem 103 ezer adag Pfizer-vakcina is.

A KARANTÉNKÖTELEZETTSÉG ALÓLI MENTESÍTÉST KÉT NEGATÍV PCR – TESZT BIRTOKÁBAN KÉRHETIK AZ UTASOK

A külföldről hazatérőknek továbbra is karanténba kell vonulniuk – mondta el Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Az alezredes közölte, hogy a karanténkötelezettség alóli mentesítést két negatív PCR-teszt birtokában kérhetik az utasok.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Az első ilyen vizsgálatként figyelembe veszik a schengeni tagállamok valamelyikében, az Egyesült Államokban vagy Kanadában végzett tesztet, de a második negatív eredményig fennáll a karanténkötelezettség – tudatta az alezredes. Hozzátette: azok, akik felgyógyultak a koronavírus-betegségből és ezt igazolni is tudják, hat hónapig mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

Az alezredes emlékeztetett arra is, hogy a Romániába személyforgalomban beutazó magyar állampolgárok mentesülnek a karanténkötelezettség alól, ha igazolják, hogy legkevesebb tíz nappal korábban megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát. Más országok is a védőoltás beadásának igazolásához kötik a karanténkötelezettség alóli mentesülést.

Forrás: MTI/index.hu


    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb