Közélet

Szörnyű éve volt az utazási irodáknak, a Szegeden is kirendeltséggel rendelkező IBUSZ-nál 15 százalékos leépítés volt

A koronavírus-járvány és az ezzel kapcsolatos intézkedések következtében – a nyári fellendülést leszámítva – szinte teljesen leálltak az utazások. A tavalyi visszaesés 80-90 százalékos volt, az ugrásszerű növekedésre valószínűleg még hónapokat kell várni – írja az Index.

Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője szerint a turisztikai szektor és ezen belül különösen az utazási irodák katasztrofális évet zártak. A visszaesés nemzetközi és hazai vonatkozásban egyaránt 80-90 százalékos volt. Azt még nehéz megbecsülni, hogy csődök lesznek-e a szektorban, mert az utazási irodák kivárnak, vagy a tulajdonosok számos esetben hibernálták a vállalkozásukat. A későbbi tendenciákat látva derül majd ki, hányan élik túl a válságot, de „leépítésekre sajnos már így is szükség volt”.

Fotó: Balázs Attila / MTI. Forrás: index.hu

BÉRTÁMOGATÁST EZ A SZEKTOR IS IGÉNYELHETETT

“A járvány első hullámának idején négy hónapig tartó járulékmentességben, majd több hónapos munkahelymegtartó támogatásban részesült a szektor. Utóbbiban jelenleg is részesül a hazai utazási irodák egy része” – mondta Bakó, aki szerint a bizonytalan időpontú nyitás kapcsán azt tapasztalják, hogy a magyarok jelentős részének az utazási kedve töretlen, sőt, egyre növekszik, és a nyáron fellendülésre számítanak.

LEÉPÍTÉS VOLT AZ IBUSZ HÁLÓZATNÁL

Termes Nóra, az IBUSZ hálózati és marketingigazgatója kifejtette, hogy 2020 első két hónapjában annyira jelentős szintű volt a nyári előfoglalási volumen, hogy az elmúlt évek egyik legjobb szezonjának ígérkezett a tavalyi, de a járvány júliusig teljesen leállította a külföldi utazásokat. Július elsejétől szeptember elsejéig tudtak szervezett utazásokat indítani, de szinte csak a görög szigetvilágba, a tervezett kapacitásaik körülbelül 30 százaléka realizálódott. 2020 nyarán a belföldi értékesítésük 15 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, viszont ez sem pótolta a kiesést, a tervezett éves turisztikai árbevételük 25 százalékát érték el tavaly. Az IBUSZ-nál 15 százalékos leépítés volt, de a megmaradt kollégáik több mint felét is csak részmunkaidőben tudták foglalkoztatni szinte egész évben.

Forrás: ibusz.hu

15 EZREN MÁR ELŐFOGLALTAK NÁLUK EGY-EGY UTAZÁSRA

A mediterrán térségbe szervezett charter- és buszjáratokon jelentős a nyári előfoglalási állományuk, ez majdnem 15 ezer főt jelent már. Az utasok anyagi és jogi kockázat nélkül foglalhatnak, március végéig kell eldönteniük, hogy fizetnek-e előleget, addigra talán az is világosabbá válik, hogy hova és milyen feltételekkel lehet utazni. Termes Nóra azt is elmondta, hogy az IBUSZ részesül állami bértámogatásban, ami komoly segítség nekik. A jelenlegi foglalásokból csak akkor lesz bevétel, ha az utazások később tényleg megtörténnek. Az IBUSZ-nál egyébként úgy tapasztalják, hogy már nagyon mennének az emberek.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb