Szegedi Arcok

Egy biztonságos hely, ahova fordulhatsz, ha baj van: interjú Kereszty Ágnessel, a szegedi Áldozatsegítő Központ koordinátorával

Február 22-e, a bűncselekmény áldozatainak napja. Magyarországon 1993 óta e napon hívják fel a figyelmet azokra az áldozattá vált emberekre, akik lelki, jogi, vagy anyagi segítségre szorulnak. Szegeden, december 3-án nyitotta meg kapuit a Zápor – tó nyugalmas és biztonságos környezetében kialakított Áldozatsegítő Központ, ahol a szakemberek teljes körű támogatást nyújtanak a bűncselekmények áldozatai számára, és a hozzájuk forduló bajba jutottak teljesen egyénre szabott segítséget kaphatnak a fennálló problémák megoldására. A szegedi Áldozatsegítő Központ munkájáról, és az indulása óta eltelt két és fél hónap tapasztalatairól, Kereszty Ágnessel, a Központ koordinátorával beszélgettünk.

A ZÁPOR – TÓ PARTJÁN KIALAKÍTOTT KÖZPONT EGY BIZTONSÁGOS KÖRNYEZETET BIZTOSÍT AZ ÁLDOZATOK ÉS HOZZÁTARTOZÓIK SZÁMÁRA

„Az Áldozatsegítő Központ decemberi nyitása óta egyre nagyobb számban érjük el a bűncselekmények áldozatait, illetve azokat a személyeket, akik akár nulladik lépésként nálunk kapják meg azt a tájékoztatást, ami után meg tudják hozni a megfelelő döntést arról, hogy tesznek – e a rendőrségen feljelentést, illetve, milyen segítségnyújtási formára tartanak igényt. A központunkban a munkatársaim professzionális segítséget nyújtanak a minket megkeresők számára. Ez jelenthet jogi, érzelmi, vagy lelki támogatást, szükség esetén pszichológusi segítségnyújtást, és az érdekérvényesítésben való teljes körű hatékony támogatást. A Zápor – tó partján kialakított központunk egy kellemes, diszkrét, biztonságos környezetet biztosít, ahol az áldozatközpontú gondolkodás keretében az áldozatok, illetve az ő közvetlen hozzátartozóik is kaphatnak támogatást” – ismertette a koordinátor.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

A KÖZPONT AJTAJA IDŐPONTFOGLALÁS NÉLKÜL, ÜGYFÉLFOGADÁSI IDŐBEN NYITVA ÁLL AZOK ELŐTT, AKIK SEGÍTSÉGRE SZORULNAK

“Lényeges azt elmondani, hogy az áldozatsegítésben, a mi feladatunkban nem csak a közvetlen sértett az, aki segítségre szorulhat, hanem mindazok az emberek, akik a bűncselekmények, szabálysértések, következtében, azzal ok okozati összefüggésben sérelmet és hátrányt szenvedtek, így ránk a sértett hozzátartozói, szerettei is fordulhatnak. Ajtónk időpont egyeztetés nélkül, ügyfélfogadási időben, nyitva áll mindazok előtt, akik segítségre szorulnak vagy akár csak tájékozódni szeretnének” – mondta el Kereszty Ágnes, aki azt is elárulta, az Áldozatsegítő Központok országosan az elmúlt évben 14 765 bajba jutott embernek tudott segítséget nyújtani. Jelenleg hat ilyen központ működik az országban, köztük a szegedi, és céljaik között szerepel, hogy néhány éven belül az ország minden megyéjében elérhetőek legyenek az áldozatsegítő központok.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

A KÖZPONT SZÜKSÉG ESETÉN GYORSAN ÉS HATÉKONYAN KAPCSOLATBA TUD LÉPNI A TÁRSSZERVEKKEL

Az Áldozatsegítő Központ integrálja és összegzi a területi szintű áldozatsegítő szolgáltatásokat. Ez azt jelenti, hogy itt az érdekérvényesítés elősegítése, az – akár pszichológus bevonásával történő – érzelmi segítségnyújtás, a jogi tanácsadás, a tényleges krízisintervenció, valamint a tájékoztató és megelőző tevékenység biztosítása mellett elérhetőek a hatósági jellegű szolgáltatások, valamint az egyéni szükséglethez igazodóan felveszik a kapcsolatot az együttműködő civil szervezetekkel is, így az áldozat számára elérhetővé válik az általuk nyújtott szolgáltatás is. A Központ szükség esetén a társszervekkel gyorsan és hatékonyan fel tudja venni a kapcsolatot, s ahogy a koordinátor is beszámolt róla, erre már többször sor került, hiszen munkájuk során a rendőrségen és a kormányhivatalon kívül együtt dolgoznak a Csongrád- Csanádi Egyház megyével, a Szent Ágota Alapítvánnyal az egyetem jogi karával, a Magyar Vöröskereszttel, a Máltai Szeretetszolgálattal, a polgárőrséggel, szükség szerint a családsegítő- és gyermekjóléti szolgálattal is.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

A KÖZPONTBAN AZ ESETEK TELJES FELTÉRKÉPEZÉSÉVEL, EGYÉNRE SZABOTTAN TÖRTÉNIK A TÁMOGATÁS

„Az elmúlt két és fél hónapban a szegedi központban már nagyon sokféle problémával felkerestek minket. Jellemzően kapcsolaton belüli erőszak, vagy egyéb kapcsolati jellegű bűncselekményekben nyújtottunk segítséget, de sajnos volt olyan, ahol élet elleni bűncselekményben kellett támogatást, pszichológusi segítséget nyújtanunk, vagy csalás miatt fordultak hozzánk jogi segítségért. Arra is volt példa, hogy a partnerszervezeteken keresztül juttattunk egy kisgyermek számára ruhákat és pelenkát. Ez is azt mutatja, hogy a központban az esetek teljes feltérképezésével, egyénre szabottan történik a támogatás, mert ha valaki bűncselekmény áldozatává válik, akkor az ő sérelme, a számára okozott hátrány, az nem kizárólag anyagi jellegű, hanem sokszor érzelmi és egyéb területeken teszi kiszolgáltatottá, segítségnyújtásra rászorulóvá az adott krízishelyzetben. Ezekben a helyzetekben igyekszünk olyan támogatást nyújtani, ami valóban hatékony, és valóban hathatós segítség” – árulta el Kereszty Ágnes.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Az Áldozatsegítő Központok feladatai közé tartozik a prevenciós tevékenység, felhívni a figyelmet a bűncselekmények megelőzésére, illetve arra, hogy felismerjék az áldozatok azt, hogy baj van, és segítségre van szükségük.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

A MUNKA RÉSZEKÉNT FONTOS SZEREPET KAP A PREVENCIÓS TEVÉKENYSÉG IS

„Széleskörű prevenciós munkát végzünk. A társzervezetekkel való együttműködés keretében különböző workshopokon veszünk részt. Ezen a héten is a családsegítő szolgálatok által tervezett workshopon fogunk megjelenni, ahol az általunk tartott megelőző tájékoztatásokon, olyan információkat juttatunk el a társadalom különböző rétegei számára, amelyek segítik annak a felismerését, hogy ők egy fokozottan veszélyeztetett helyzetben, körülmények között élnek. Terveink szerint különféle társadalmi csoportokat keresünk meg, a nyugdíjasok, a hátrányos helyzetű személyek körében, illetve, amint a járványhelyzet elmúlik, az iskolások körében is fogunk prevenciós programokat szervezni, illetve a Szent Ágota Alapítvány szervezetén keresztül is mindazokkal a segítő szervezetekkel és a segítésben részt vevő kollégákkal, akikkel egy közös gondolkodás eredményeképpen hatékonyabbá tudjuk tenni annak a megelőzését, hogy valaki egy bűncselekmény áldozatává váljon. Most különös figyelem irányul az emberkereskedelem áldozataira, arra, hogy milyen információk, ismeretanyagok szükségesek ahhoz, hogy megelőzzük, hogy minél többen az emberkereskedelem áldozataivá váljanak”

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

SZÁMOS CSATORNÁN KAPCSOLATBA LEHET LÉPNI A KÖZPONTTAL

Az Áldozatsegítő Központ ismeretterjesztő munkáját támogatja a vansegitseg.hu weboldal, az Áldozatsegítő Központok Facebook oldala, valamint a Youtube – csatorna, ahol a podcast videókon keresztül mutatnak be a készítők tipikus áldozati helyzeteket. A videókban megjelenített helyzeteket szakemberek elemzik, melyek segítségével még inkább felismerhetővé válnak a hétköznapjainkban jelenlévő bűncselekményi kategóriába tartozó élethelyzetek. Ezért is találjuk meg ezeket a videókat „Hétköznapi történetek” címen.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

POZITÍV VISSZAJELZÉSEK ÉRKEZNEK A KÖZPONTHOZ, HISZEN AZT ÉRZIK AZ ÁLDOZATOK, NINCSENEK EGYEDÜL, VAN, HOVA FORDULNIUK

„Tapasztalatunk az, hogy az áldozatközpontú gondolkodás, és a biztonságot nyújtó, elfogadó hozzáállás, amivel az érintettek nálunk találkoznak, rendkívül nagy segítséget nyújt abban, hogy saját maguk is feldolgozzák az eseményeket, túl jussanak azon a bűncselekmény okozta krízis helyzeten, ami őt érte. Itt rendelkezésre áll elegendő idő arra, hogy meg tudjon nyílni, el tudja mondani a kollégáknak az őt ért sérelmet, és ezáltal saját maguk is eggyel előre lépnek abban, hogy ennek a dolognak az érzelmi feldolgozása megtörténjen. Amennyiben ez társul olyan segítségnyújtással, ami igényelhet akár egy hatósági intézkedést, vagy segítséget a beadványok megírásában, dokumentumok beadásában, szükség esetén feljelentés megtételében, az egyfajta biztonságot nyújt az áldozatok számára. Minden esetben abszolút pozitív visszajelzéseket kaptunk, hiszen azt érzik az áldozatok, hogy van hova fordulniuk, nincsenek egyedül, van segítség a számukra” – zárta gondolatait az Áldozatsegítő Központ koordinátora.

Kereszty Ágnessel készített teljes interjúnkat itt tudod meghallgatni:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb