Szegedi Arcok

Áldozatsegítő Központ nyílt Szegeden a bűncselekmények áldozatainak támogatására

Az Áldozatsegítés évében az eddigi négy mellett a mai napon, Szegeden is megkezdi működését az Áldozatsegítő Központ, melynek kiemelt feladata, a bűncselekmények áldozatainak támogatása, egy olyan biztonságos, nyugodt helyet teremtve számukra, ahol bátran beszélhetnek a problémáikról, ahová nyugodtan fordulhatnak segítségért. A Központ a minél hatékonyabb működéshez több, áldozatsegítésben részt vevő helyi szervezettel működik együtt, úgy mint a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatallal, az egyetem Jogi Karával, a rendőrséggel, vagy az ÁGOTA Alapítvánnyal.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

“Az Igazságügyi Minisztérium a központ létrehozásával az áldozatok elérésének az erősítését tűzte ki céljául. Amikor egy bűncselekmény áldozata, aki már saját maga felismerte helyzetét, és felmerül benne egy olyan érzés, hogy segítségre, információra szorul, itt Szegeden a Sólyom utca 2 szám alatt Tarján városrészben tud minket elérni. Az ügyfélfogadási időnk reggel 8-tól délután 5 óráig tart hétfőtől csütörtökig, pénteken pedig délután 2-ig állunk a rendelkezésükre” – mondta el Kereszty Ágnes, az Áldozatsegítő Központ koordinátora.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

A központ munkatársai egy feltáró beszélgetés keretében megbeszélik az adott problémát, élethelyzetet, hogy mi történt az ügyféllel, és miben igényli a központ támogatását. Ezt követően tájékoztatják az ügyfeleket az elérhető támogatási lehetőségekről, legyen az akár az állami segítségnyújtás keretein belül, illetve egyéb civil vagy egyházi szervezetekkel való együttműködési megállapodások mentén.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Mindemellett tájékoztatást kaphatnak az ügyfelek a vansegitseg.hu internetes oldalon is. Ott megtalálható az ország összes elérhető áldozatsegítő központja, illetve az, hogy milyen kérdésekben fordulhatnak a központhoz. E között szerepel jogi, pszichológusi támogatás, akár a bűncselekmény következtében kialakult és nem várt ügyintézésben való konkrét operatív segítségnyújtás, valamint a kormányhivatali szervekkel való együttműködés során az általuk nyújtott pénzügyi támogatásban is a nyomtatványok kitöltéséhez szakszerű segítséget biztosítanak.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Az Áldozatsegítő Központ elsődleges feladatai közé sorolja, hogy egyéb jelzőrendszereken keresztül ők maguk keressék meg az áldozatokat. Sokszor tapasztalják a szakemberek, hogy az érintettek olyan körülmények között élnek, hogy nincsenek tisztában azzal, bűncselekmény áldozataivá váltak, ezért nagyon fontos az ismeretterjesztés. Ezért szükséges, hogy a társadalomban ezeknek a cselekményeknek a bűncselekményi volta ismertté váljon. Ez is feladata az Áldozatsegítő Központnak, hogy felvilágosító, ismeretterjesztő tevékenységet folytasson.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

“Nagyon komoly hiány van a társadalomban hogy helyén kezelje ezt a problémát, nagy segítség már ez a figyelemfelhívás önmagában, hogy van egy ilyen központ. Nyilván számos olyan állami szervezet van a megyében és működik hosszú évek és évtizedek óta, amelyeknek feladata az áldozatok megsegítése, az áldozattá válás megelőzése, de én nem ott találom a hiányt, hanem ott látom, hogy vajon a potenciális és veszélyeztetett társadalmi csoportok mennyire vannak azzal tisztában, hogy őket számos szervezet várja és segíti. Ennek a központnak az az előnye, hogy nem annyira hatósági jellegű intézmény lesz, így talán azt a gátat, azt az akadályt, amit sokszor egy áldozattá vált ember lelkében van, ami megakadályozza, hogy segítségért folyamodjon, könnyebben le tudja bontani” – mondta el Juhász Tünde, Csongrád-Csanád megyei kormánymegbízott

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

“Óriási jelentőséggel bír a közös felelősségmegosztás, ami az áldozattá válást követő időszakban nyújtott segítségnyújtás dimenziójában való összefogással valósul meg. A kormányhivatal számtalan szervével nagyon jó az együttműködésünk. Nagyon sokan nem is tudják, hány esetben tudunk hatékony jelzőrendszerként működni, hiszen a veszélyeztetett fiatal közvetlen környezetében tapasztalható közömbösség az, ami tovább erodálja annak a gyermeknek az élethelyzetét. Akkor jövünk mi, ahol egy-egy jelzés alapján úgy tudunk belépni, hogy azonnal értesítjük a megfelelő szerveket a problémáról” – fűzte hozzá Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Kereszty Ágnestől azt is megtudtuk, hogy a központ rendelkezik egy úgynevezett Patrónus szobával, amely két célt szolgál: az egyik, hogy amikor egy ügyfélnek pszichológusi támogatásra van szüksége, akkor az a szoba biztosít ezeknek a beszélgetéseknek keretet. Mindemellett van egy olyan funkciója is, hogy amennyiben valaki olyan súlyos krízisben van, hogy bűncselekmény áldozataként egy biztonságos elvonulásra, megnyugvásra van szüksége, ahol akár le is tud pihenni, tud tisztálkodni, mindaddig, amíg az ő hosszabb elszállásolását megoldja és ebben segítséget keres a központ, akkor addig erre lehetőséget nyújt ez a szoba. A központ azonban nem védett szálláshely, így ez krízishelyzetben nyújt ideiglenesen bizonyos megnyugvást, biztonságos környezetet.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Fotók: Török Kornél, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb