- Hirdetés -
- Hirdetés -
Mindenmás

A szabadtéri tüzek oltását gyakorolták Mórahalomnál megyénk lánglovagjai

- Hirdetés -

A szabadtéri tüzek oltását gyakorolták megyénk lánglovagjai tegnap délelőtt Mórahalom mellett, egy mintegy nyolc hektáros területen. A mórahalmi tűzoltási gyakorlaton több társzerv munkatársai is részt vettek, a helyszín biztosításában segítséget nyújtottak a rendőrség és a mórahalmi polgárőrség munkatársai is.

- Hirdetés -
Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az oltást figyelemmel kísérték a helyi erdészeti igazgatóság szakemberei, a Kiskunsági Nemzeti Park képviselői, valamint a megyei vöröskereszt munkatársai. A hivatásos tűzoltókkal együtt gyakoroltak a megye önkéntes egységei is, amelyek minden évben egyre nagyobb részt vállalnak a szabadtéri tűzesetek felszámolásában.

- Hirdetés -
Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

ÉVENTE TÖBB EZER SZABADTÉRI TŰZESETHEZ RIASZTJÁK A TŰZOLTÓKAT

Az ország hivatásos és önkéntes tűzoltóit több ezer szabadtéri tűzesethez riasztják évente. Ezek a tüzek sokszor nagy területet érintenek, a lángok oltását az időjárási körülmények is nehezíthetik. A kiszáradt aljnövényzet, a nehezen járható, egyenetlen talaj és a nyári meleg nagy megterhelést jelent a tűzoltóknak. Különösen igaz ez azokra a beavatkozásokra, amelyek hosszú órákig, vagy akár egy-két napig is elhúzódnak. A tüzek sok esetben lakóépületeket, mezőgazdasági építményeket is veszélyeztetnek, vagy súlyos sérülésekkel járó baleseteket okoznak.

Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A GYAKORLAT OLYAN ELEMEKBŐL ÁLLT, AMELLYEL ÉLES HELYZETBEN IS TALÁLKOZHATNAK A TŰZOLTÓK

A szakemberek a mórahalmi országos gyakorlaton azt mutatták be, miként lehet irányított égetéssel megakadályozni a szabadtéri tüzek továbbterjedését, illetve minél rövidebb idő alatt megfékezni a lángokat. A tegnapi gyakorlat rövid eligazítást és terepszemlét követően kezdődött meg. A forgatókönyvben olyan elemek szerepeltek, amelyekkel egy átlagos, több hektárra kiterjedő tűznél találkoznak a tűzoltók: felcsapnak a lángok, a tűz rendkívül gyorsan terjed, a füst a közeli főúton közlekedőkre is veszélyt jelent.

Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A gyakorlat első lépéseként a kijelölt terület egy előre meghatározott részét irányítottan leégették. Ez az úgynevezett „fekete vonal” hivatott arra, hogy a lángok egy bizonyos ponton túl ne terjedjenek tovább. A tűzoltás vezetői gondoskodtak arról is, hogy a beavatkozó állományt felkészítsék a nagy hőterhelésre. Egyeztették a gépjárművek számára legbiztonságosabb útvonalakat, valamint kijelölték az oltáshoz szükséges tájékozódási pontokat.  

Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A GYAKORLAT SORÁN A SZAKEMBEREK ARRA IS FIGYELTEK, NE OKOZZON MUNKÁJUK KÁRT A KÖRNYEZETBEN

A gyakorlat előkészítése és végrehajtása során a szakemberek figyelmet fordítottak a környezetre is. A kijelölt területet vadászok vizsgálták át, hogy a gyakorlat ne okozzon kárt az élővilágban. A tűzoltók figyeltek arra is, hogy a helyiek által használt közlekedési útvonalakat megóvják.

Forrás és fotók: Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb