- Hirdetés -
- Hirdetés -
Közélet

Müller Cecília: a harmadik hullám mutáns törzsei sokkal fertőzőbbek, mint a korábban megismert vírus

- Hirdetés -

A harmadik hullámban a mutáns törzsek sokkal nagyobb fertőzőképességgel rendelkeznek, mint a korábban megismert vírus, közölte Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs mai, online sajtótájékoztatóján, ahol György Istvánnal, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárával, és Kiss Róbert alezredessel ismertették a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb információkat.

- Hirdetés -

GYÖRGY ISTVÁN: MAGYARORSZÁG EGYRE ERŐSEBB VÉDETTSÉGGEL NÉZ A JÁRVÁNY HARMADIK HULLÁMA ELÉ

- Hirdetés -

Magyarország egyre erősebb védettséggel néz a járvány harmadik hulláma elé: a lakosság átoltottsága már az európai uniós átlag felett van, és a héten több mint 800 ezerre nőhet a beoltottak száma – mondta el György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

György István, aki egyben az oltási munkacsoport vezetője is, beszámolt arról, hogy a múlt heti több mint 170 ezer első- és második körös oltással már 457 ezernél is többen kapták meg az oltást, közülük mintegy 206 ezren a második vakcinát is. Jelezte, a következő napokban a háziorvosok 275 ezer regisztrált idős embert tudnak beoltani a kínai, 41 750 hatvan év alatti krónikus beteget az AstraZeneca készítményével, a kórházi oltópontokon pedig 52 ezer regisztrált idős ember kap oltást a Pfizer vakcinájával. “Ez 368 ezer ember oltását jelenti, de ehhez az szükséges, hogy a behívottak el is menjenek az oltásra” – emelte ki.

MÜLLER CECÍLIA: CSAK A VÉDŐOLTÁS JAVÍTHAT A JÁRVÁNYÜGYI ADATOKON

Mindaddig nem fognak javulni a járványügyi adatok, amíg kellő számú ember meg nem kapja a védőoltást – mondta el Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Közölte, a járvány harmadik hulláma bizonyos mértékig súlyosabban zajlik, emelkedik a kórházban ápoltak és a gépi lélegeztetésre szorulók száma is, és az adatok javulását csak a védőoltással lehet elérni. Hozzátette, szerencsére folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok Magyarországra, a nap folyamán a Pfizer 104 130 adagot szállított, amely 52 065 ember beoltására lesz elég, és érkezett 100 ezer Szputnyik V vakcina is.

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet az emberek egyéni felelősségére is. Mint mondta, a védekezés szabályai egyrészt feledésbe merültek, másrészt az emberek bele is fáradtak a védekezésbe. De nem szabad ezt tenni – figyelmeztetett, hiszen a harmadik hullámban a mutáns törzsek sokkal nagyobb fertőzőképességgel rendelkeznek, és az is “igazolódni látszik”, hogy súlyosabb megbetegedést tudnak okozni, mint a korábban megismert vírus.

AZ ORSZÁGGYŰLÉS MEGHOSSZABBÍTOTTA A VESZÉLYHELYZETET

A koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény hétfői elfogadásával az Országgyűlés megteremtette a jogi lehetőséget a kormány számára a további hatékony védekezésre – közölte Kiss Róbert rendőr alezredes, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Elmondta, a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt hétfőn 137, összesen pedig már 26 134 rendőri intézkedés történt. Hétfőn 98-an szegték meg a tízezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 22 embert figyelmeztettek, 43-an kaptak helyszíni bírságot, 33 szabálysértőt feljelentettek – ismertette. Szabálytalan maszkviselés miatt hétfőn tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken 12, üzletekben, bevásárlóközpontokban 27 ember ellen intézkedtek – tette hozzá.

Forrás: MTI

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb