Közélet

Gulyás Gergely: március 15-ig hosszabbítják meg a korlátozásokat (frissítve)

A kormány március 15-ig meghosszabbítja a jelenleg érvényben lévő szabályokat – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A járvány harmadik hulláma elérte Magyarországot, és a következő két hétben a számok romlani fognak, egyes előrejelzések szerint drámai mértékben. 

Az összes bejelentés egy cikkben, a Szeged365.hu-n!

FELPÖRGETTÉK A BÉRTÁMOGATÁSOKAT

Gulyás Gergely szerint fenntartja a kormány a bértámogatásokat és valamennyi olyan intézkedést, amellyel a gazdaság újraindítását segítik. A bértámogatások esetében túl vannak a korábbi fennakadásokon, szinte naprakészen fizetik a megítélt támogatásokat; eddig 39 milliárd forintot utaltak ki.

LAZÍTÁSRÓL NEM ÉRDEMES BESZÉLNI

Egyelőre csak március 15-ig lát előre a kormány, addig a korábban meghozott intézkedések érvényben maradnak.

Orbán Viktor konzultált szakemberekkel, akik elmondták: a brit mutáns miatt a következő hetekben többen kerülnek majd kórházba és lélegeztetőgépre. Lazításról egyáltalán majd a március közepi adatok ismeretében tudnak dönteni. A kormányfőt várhatóan a jövő héten olthatják majd be kínai vakcinával.

CSAKIS AZ UTOLSÓ KÖRBEN TÉRHETNEK VISSZA A TÖMEGRENDEZVÉNYEK

A miniszter szerint ha lesznek enyhítések, a tömegrendezvények, például a koncertek és nagygyűlések akkor is csak az utolsó körben térhetnek vissza.

ELKEZDIK A VAKCINAÚTLEVELEK POSTÁZÁSÁT

Gulyás Gergely a kijárási korlátozáson enyhítene, és valószínűleg ez lesz első, amin enyhíteni is fognak. Márciustól kapják postán a védettségi igazolást azok, akiket beoltottak. Csak ezután döntenek majd arról, hogy milyen jogosultságok kapcsolódnak a kártyához. Vélhetően azokra, akik megkapták a kártyát, már nem fognak vonatkozni a karanténszabályok. A miniszter megerősítette, hogy nem fog válogatni a vakcinák között, amikor eljön az ideje, hogy őt is beoltsák.

Mint mondta, még mindig nincs egységes, uniós döntés arról, hogy milyen lesz a vakcinaútlevél. Azt Gulyás Gergely nem tudta megmondani, hogy mikorra lesz majd általánosan elfogadott igazolás, mert különböző szempontok alapján fogadnak el Európán kívüli államok is jelenleg oltottsági igazolásokat, de vélhetően előbb-utóbb rendezni kell a helyzetet, máskülönben igen lassan fog elindulni a turizmus, különösen azért, mert a különböző légitársaságok más és más szempontok alapján fogadják az oltottságot igazoló dokumentumokat.

NEM ENGEDIK, HOGY MAGÁNCÉGEK SZEREZZENEK BE VAKCINÁT

A magyar államnak van joga beszerezni oltóanyagot, így nem fognak ilyen engedélyt kiadni magáncégeknek.

A vakcinaszerződések is szóba kerültek, ezek – mint a miniszter nyilatkozta – most is közérdekű adatnak minősülnek ezek, és a kormány az ezzel kapcsolatos szerződéseket nyilvánosságra fogja hozni. Ha valami ezekből kimarad, az üzleti titok.

AZ OLTÁS MEGAKADÁLYOZHATJA A NEGYEDIK HULLÁMOT

Gulyás szerint az oltás megakadályozhatja a 4. járványhullám kialakulását. A mostani előrejelzések az esetszámok felfutását jósolják, és ez sajnos megmutatkozhat majd a halottak számának növekedésében is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb