Közélet

Orbán Viktor: emelt szintű készültséget rendeltem el a kórházakban

“Újra azt a régi készültségi állapotot kell visszahozni, ami áprilisban és novemberben volt” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban, a Jó reggelt, Magyarország! pénteki adásában.

EMELT SZINTŰ KÉSZÜLTSÉGET RENDELTEK EL A KÓRHÁZAKBAN

A mai Operatív Törzs ülésén elrendeltek egy emelt szintű készültséget a kórházakban – mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, hogy egy megerősített vezetési rendszer van. Ismét életbe lépett a vezénylés. Újra azt a régi készültséget állapotot kell visszahozni, ami áprilisban és novemberben volt – tette hozzá. „A helyzet valóban drámaian romlik, ismét azokat a számokat kell nézni, hogy hány üres ágy van a kórházakban, mert abban egyetértenek az orvosok, hogy a következő két hétben a fertőzöttek száma nőni fog. A kérdés az, hogy az orvosaink, az ápolók, a felszerelések képessé tesznek-e minket a védekezésre. “2296 lélegeztetővel felszerelt ágyunk van, de a jelenlegi terhelés messze van a végletektől, erősödni fog” – mondta a kormányfő.

SZIGORÍTANAK A HATÁROKON

“A határokon mindenképpen szigorítani kell, így nagyon szigorú utazási szabályok kellenek” – mondta el Orbán Viktor, Az Európán kívüli üzleti utazásokat radikálisan csökkenteni kell – tette hozzá. 2,5 millió ember regisztrált eddig, és húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első oltását. Orbán Viktor elmondta, hogy egyrészt mivel van vakcina, ezért lehet gondolkozni a nyitásról, és közben átmenetileg egy felfutó szakaszba is beléptünk. Nagyon fegyelmezetten fenn kell tartani a korlátozásokat. Vannak javaslatok, miszerint lehetnek szigorítások – mondta a kormányfő.

JÓL HALAD AZ OLTÁSI PROGRAM

Orbán Viktor elmondta, hogy az unió vezetői okos emberek, ők is látják a problémákat, és cselekedni akarnak. Aki nem él a nemzeti hatáskörével, az otthon ül és várnak és frusztráltak – tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy sokkal több embert is be tudnánk oltani, mint amennyi vakcina van. Jól halad az oltási program – tette hozzá. 

A NYITÁST KÖVETŐEN IS MEGMARADNAK A TÁMOGATÁSI PROGRAMOK

Megvannak az eszközök arra, hogy akiknek támogatást adtunk, azokat előre ki tudjuk fizetni. Ezeket a támogatásokat az újranyitást követő egy hónapban is fenn fogjuk tartani. Orbán Viktor elmondta, hogy az egy évvel ezelőtti helyzethez képest most 55 ezerrel kevesebben dolgoznak. Ezt a következő hónapokban nullára, vagy e fölé kell vinni. 

Forrás: origo.hu/index.hu

 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb