Közélet

Müller Cecília: ha nem javulnak a számok, jönnek az újabb szigorítások

Nagyon nehéz hetek várnak ránk, soha komolyabban nem kellett venni ezt a járványt, mint jelenleg – mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. A tisztifőorvos elmondta, a vírus variánsai miatt egy erőteljes, intenzív emelkedés indult Magyarországon.

ÖTFÉLE VAKCINA ÁLL RENDELKEZÉSRE

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy rendkívül fontos, hogy betartsuk a szabályokat, védelmi intézkedéseket. Közölte, hogy a beadott oltások száma jelentősen emelkedett az előző héten. Ötféle vakcina áll rendelkezésre, és próbálják előteremteni a szükséges mennyiséget: hajnalban 280 ezer adag Szputnyik V vakcina indult el Budapestre, ebből 100 ezer már a második adag. Emellett már 10 millió fölé emelkedett a lekötött Pfizer-vakcinák száma, mondta el az országos tisztifőorvos.

A KÖVETKEZŐ HETEKBEN MINDEN RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ VAKCINA BEADÁSRA KERÜL

Müller Cecília közölte, a cél, hogy mindenki a lehető leggyorsabban oltóanyaghoz jusson. Mint mondta, eddig 685 247 fő kapott oltást, közülük 251 691 fő már a második oltását is megkapta. Hozzátette: az Európai Unióban Magyarország a harmadik legjobban átoltott ország, jelenleg 6,94 százalékon „áll az ország”, az uniós átlag pedig 4,9 százalék.

HA ÍGY ALAKULNAK A SZÁMOK, ÚJABB JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSEK BEVEZETÉSÉRE IS SZÜKSÉG LEHET

Müller Cecília elmondta, a következő hetekben nagy mértékű emelkedésre számítanak, mert a szennyvízben is emelkedik a koronavírus örökítőanyagának a jelenléte, különösen Kecskeméten, Békéscsabán és Budapesten.

A SCHENGENI BELSŐ HATÁRSZAKASZON MÁRCIUS KÖZEPÉIG FENNMARAD AZ ELLENŐRZÉS

A koronavírus-járvány harmadik hullámára tekintettel – a magyar állampolgárok életének és egészségének megóvása érdekében – a kormány március 15-én 24 óráig meghosszabbította az ország schengeni belső határszakaszán ideiglenesen bevezetett határforgalom-ellenőrzést és határőrizeti feladatokat – közölte Kiss Róbert, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Kiss Róbert elmondta, immár hat hónapja állították vissza ideiglenesen a határellenőrzést, és ezen időszak alatt nemzetközi tranzitálási céllal összesen 627 438 járműszerelvény lépett be az ország területére, ezek közül 478 027 tehergépkocsi magyarországi úti céllal.

Az alezredes kiemelte, hogy az egyik legjelentősebb forgalmú osztrák határátkelőnél, Hegyeshalom autópálya átkelőhelyen szeptember elseje óta 146 544 tehergépjárművet léptettek be az országba, ezek közül 98 906 érkezett Magyarországra. A másik legnagyobb forgalmú a szlovák határszakaszon a Rajka autópálya határátkelőhely, ahol 285 884 jármű belépését biztosították.

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb