Mindenmás

Napi pakk: felhős lesz az ég ma Szegeden, elmarad a hétvégére tervezett tömeges oltás

Végre itt a hétvége, lazíthatunk egy kicsit, de ha egy kellemes szombati sétát tervezel Szegeden, jobb, ha viszel magaddal kabátot is, mert a hajnali mínuszokat követően napközben mindössze 7 fokig melegszik fel a levegő. Elmarad a krónikus betegek erre a hétvégére tervezett tömeges oltása, ma ünnepli a születésnapját Dave Gilmour, a Pink Floyd tagja, Shaquille O’Neal és Valentyina Tyereskova, az első nő, aki járt az űrben. Igyál egy jó feketét, és indítsd a hétvégét a Szeged365.hu híreivel!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Inez, Leonóra, Ágnes, és Elvira nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 546 éve, 1475 – ben ezen a napon született Michelangelo Buonarroti olasz festő, szobrász, építész és költő, aki megalkotta a világhírű Dávid szobrot, az ő freskója díszíti a Sixtus-kápolna mennyezetét, és az ő tervei alapján épült fel a Szent Péter-bazilika kupolája.
  • 122 éve, 1899 -ben Felix Hoffmann német vegyész szabadalmaztatta az aszpirint.
Fotó: mult-kor.hu,  Sixtus-kápolna mennyezetfreskója Michelangelo remekműve
  • Ma 75 éves Dave Gilmour brit rockgitáros, énekes, zeneszerző és szövegíró, a Pink Floyd tagja. 2003-ban A Brit Birodalom Rendje kitüntetésben részesült, 2011-ben pedig a Rolling Stone magazin a 14. helyre sorolta be Gilmourt a Minden idők 100 legjobb gitárosa listán.
  • 54 éve, 1967 – ben ezen a napon hunyt el Kodály Zoltán, Kossuth-díjas zeneszerző, zenetudós, népzenekutató, zenepedagógus. Érdeklődésének alapja elsősorban a magyar népdal és népzene volt. Kortársával és barátjával, Bartók Bélával együtt hosszú évekig járták a magyar falvakat, hogy összegyűjtsék a még fellelhető népdalokat.
  • Ma ünnepli 49. születésnapját Shaquille O’Neal NBA kosárlabda sztár.
  • 119 éve, 1902 – ben megalakult a Real Madrid, spanyol labdarúgóklub, amely 34 bajnoki címével és 19 kupagyőzelmével a legeredményesebb spanyol csapat, emellett 13 alkalommal nyerték meg a Bajnokok Ligáját (BEK-et is beleszámítva), ami szintén rekord. A csapat kétszer az UEFA-kupát is elhódította, így az összes európai kupagyőzelmek tekintetében is az első helyen áll.
Fotó: madridimerengues.hu
  • Ma 84 éves Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova-Nyikolajeva az első női űrhajós. 1963. június 16-án a Vosztok–6 fedélzetén szállt fel, 48-szor megkerülte bolygónkat, és három nap után sikeresen visszatért.

FELHŐS, DE ESŐMENTES IDŐVEL INDUL A HÉTVÉGE SZEGEDEN

A jó hír a mai napban, hogy az eső nem fog esni, azonban az enyhe tavaszi időnek is egyelőre búcsút inthetünk. A hétvégét sajnos éjszakai faggyal kezdjük: -2 fokig hűl a levegő. A délutáni hőmérséklet is jóval alacsonyabb lesz a korábbinál, mindössze 7 fok lesz csupán Szegeden.

GYÖRGY ISTVÁN: ELMARAD A HÉTVÉGÉRE TERVEZETT TÖMEGES OLTÁS

Elmarad a krónikus betegek erre a hétvégére tervezett tömeges oltása, mondta el György István, az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. A döntés értelmében a 74 ezer AstraZeneca vakcinát később adják be, mert gond adódott az SMS-ek küldésével.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb