Közélet

Hétvégi vakcina-kavalkád: számtalan SMS, káosz, oltás olyanoknak, akik nem is regisztráltak

A múlt hétvégére ígért nagyszabású AstraZeneca oltási-program története szombat délutánra újabb fordulatot vett, és bár pénteken 74 ezer ember oltását törölték, végül ezeknek az embereknek egy része mégis megkapta a vakcinát, mindezt persze sms-en keresztül lekommunikálva az emberekkel. Érdekessége, hogy voltak olyanok, akik úgy mentek az oltópontokra és kaptak oltást, hogy még regisztrációjuk sem volt, az sms-t pedig képernyőképként szerezték meg.

De nézzük a sztorit az elejéről: mint ismert, a 60 év alatti krónikus betegek múlt csütörtökön kaptak először sms-t az oltás beadásának helyével és időpontjával, majd miután kiderült, hogy olyanok is kaptak SMS-t, akik már be voltak oltva, másokat meg a lakóhelyüktől több száz kilométerre hívtak be, lefújták a tömeges oltást, és erről újabb sms-ben tájékoztatták az érintetteket.

BONYOLODÓ KAVALKÁD

Viszont a történet itt nem állt meg: ennek ellenére, aki odament a kijelölt oltóközpontba, megkaphatta az oltást. Miután az erről szóló hír elterjedt, voltak, akik úgy mentek oda és kaptak oltást, hogy még regisztrációjuk sem volt, az sms-t pedig képernyőképként szerezték meg.

A TAJ-SZÁMOT IS TARTALMAZZA EZENTÚL AZ SMS

Hogy ez ne fordulhasson elő többet, az új időpontról szóló sms-be belekerült az oltásra jogosultak TAJ-száma is, ami segíti az azonosításukat. Ugyanakkor van benne egy olyan kitétel is, miszerint: „amennyiben Ön már megkapta az oltást, nincs tennivalója”. Ez arra utalhat, hogy az adatszinkronizálási problémák még nem oldódtak meg teljesen, hiszen a TAJ-szám alapján a rendszernek kellene tudnia, hogy ki kapott már oltást a 60 év alatti krónikus betegek közül.

NEM ÁLLT HELYRE TELJESEN A RENDSZER AZÓTA SEM

Úgy tűnik, hogy valóban nem állt még teljesen helyre a rendszer, a Telex információi szerint olyan emberek is megkapták az új sms-t, akiket már beoltottak. A hibát próbálták bejelenti a 1818-as telefonszámon, de nem sikerült, mert minden munkatársuk foglalt. Az elmaradt oltásokat pedig várhatóan a hét második felében pótolják:

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb