Blog

PénzügyesAnyu Blog: Miért éri meg egészségpénztárt kötni?

Sokan tudják, hogy van arra lehetőség, hogy egészségpénztári számlát nyissanak, mégis nagyon kevesen élnek vele. Most, hogy az egészségügy enyhén szólva is leterhelt, még többen vesznek igénybe magánszolgáltatókat. A mostani cikkemben arra adok választ, hogyan tudsz 20%-kal olcsóbban igénybe venni ilyen magán egészségügyi ellátást!

Először is kell egy egészségpénztári tagság és arra havi befizetés. Amikor belépsz egy egészségpénztárba, akkor létrehoznak számodra egy saját gyűjtőszámlát, amihez egy kártyát is kiállítanak és ezzel tudsz fizetni számtalan helyen.

MIÉRT BULI EZ ÉS KINEK?

Annak érdemes igazán ilyen pénztárban tagnak lennie, akinek van SZJA fizetési kötelezettsége, tehát alkalmazott, vagy olyan vállalkozó, aki ezt megteszi. Hát (anyukám mondaná, hogy így nem kezdünk mondatot), a KATÁ-sok itt is rosszabbul járnak, mint egy normál vállalkozó, mert nincs SZJA a KATA adónemben.

 MIÉRT FONTOS AZ SZJA?

Minden befizetésed után 20%-ot visszaigényelhetsz az adóbevalláskor az SZJA-dból, maximum 150 000 Ft-ig. Itt, ha van önkéntes nyugdíjpénztárad is, arra kell figyelni, hogy a kettő összege a 150 000 Ft-ot nem haladhatja meg.

Tehát, ha Te évente 120 000 Ft-ot befizetsz a tagságod jogán egy egészségpénztárba, akkor 24 000 Ft-ot kapsz még pluszban, amit elkölthetsz!

MI ALAPJÁN VÁLASSZ?           

Két dolgot vegyél számításba: egyik, az éves költségek. Ezek a legtöbb helyen sávosak, azaz egy bizonyos éves díj felett alacsonyabbak. A másik fontos tényező döntésnél, hogy hány szolgáltató partnerrel áll szerződésben egy-egy pénztár, tehát hol tudod használni a kártyádat.

MIRE LEHET IGÉNYBE VENNI?

Kapaszkodj meg, mert hihetetlen sok dologra: gyógyszertárak termékei, szemüveg készítés, gyógyászati segédeszközök, magánklinikák szolgáltatásai, fogászat, gyógytorna, gyógymasszázs, születési támogatás, babatermékek, rezsitámogatás, még lakáshitel törlesztésére is és még ez nem a teljes lista…

EXTRA TIPP:

Ha van egy privát egészségbiztosításod és egészségpénztári tag is vagy, akkor a pénztári kártyáddal fizesd ki a mondjuk az egy napos műtétet (kb 400 000 Ft), a biztosítótól kérd a „kártérítés” összegét. Ezt megkapod kápé. Majd az adóbevalláskor kapott 20%-ot, azaz 80 000 Ft-ot kapsz az egészségpénztári számládra, amit bármi másra elkölthetsz. Így a műtét “csak” 320 000 Ft-ba került, sőt egy full extrás privát eübiztosítás díja valahol 300-400 E Ft között mozog, aminek a keretét egy egy napos műtéttel nem merítetted ki, további szolgáltatásokat vehetsz igénybe. Tehát, ha készülsz pl. egy szemműtétre, akkor köss egy privát eübiztosítást (van várakozási idő), legyél pénztártag és használd ki a magánegészségügy előnyeit.

A privát egészségbiztosításokról olvass többet itt:

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi szakértője, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu Email:[email protected], Telefon: 30/799-5960 www.penzugyesanyu.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb