Blog

PénzügyesAnyu Blog: Mit tudnak a magán egészségbiztosítások?

Nem titok, hogy ma már teljesen rutinszerűen megyünk magánorvoshoz, mert egyszerűen nincs időnk kivárni az állami egészségügyet. Ami régen csak a jobbmódú embereknek volt a kiváltsága, az ma hétköznapi megoldássá vált. A Forbes magazin kutatása szerint hazánkban 80 milliárd!!! forint landol évente a 30 legnagyobb magánszolgáltatónál! Ezeket a szolgáltatásokat finanszírozhatod saját zsebből, vagy akár biztosítás útján, sőt akár egészségpénztáron keresztül is, az utóbbi kettő kombinációja pedig igazán kedvező. Cikkemben most a lényegi elemeket emeltem ki, hogyan tudod megkerülni az SZTK rendszerét!

Most képzeld el egy pillanatra, hogy ultrahangra mész egy magánintézménybe. Belépve kicsit elbizonytalanodsz, mert nem vagy benne biztos, hogy jó helyen jársz. Minden luxus körülményeket tükröz, kicsit szálloda feelingje van, tisztaságtól ragyog minden, nincs tumultus, a recepciós mosolyogva kérdezi a nevedet és kéri, hogy foglalj helyet amíg megkeresi hova kell menj. Nem kell sokáig várj, máris szólítanak. A legmodernebb eszközökkel vizsgálnak meg és minden elsőre értehetetlennek tűnő orvosi szöveget úgy magyaráznak el akár többször is, hogy teljesen megnyugszol, tudod jó kezekben vagy. És most nyisd ki a szemedet, mert ez a valóság. Én ezt éreztem legutóbb az egyik szegedi magánklinikán. Nézd meg, hogyan tudod ezt egy biztosítással kifizettetni.

A privát egészségbiztosításokat többnyire csomagokban árulják. Vagy az alapján döntesz, hogy milyen szolgáltatási kört választasz és ez adja a keretet, vagy azt mondja a biztosító, hogy ennyi pénzt költhetek el csomagonként, de szinte bármilyen szolgáltatást választhatok a biztosítási díjért.

Miket lehet választani? Bármit szinte, a fogászaton kívül. Ezt egy biztosító vállalja, de az már nem hazai ellátások finanszírozását segíti.

Ha egyéb külföldi gyógyíttatásban gondolkodsz, arról itt olvashatsz:  

Nézzünk meg egy példát arra, ahol a szolgáltatási csomagok alapján sorolnak be:  Évi 75 000 Ft-os biztosítási díjért (ez egy 33 éves hölgy) már elmehetsz alap járóbeteg ellátásokra (belgyógyászat, fül- orr- gégészet, szemészet, nőgyógyászat, urológia, bőrgyógyászat), laborvizsgálatokra (alapvető vérvizsgálatok, vizeletvizsgálat, székletvizsgálat, alapvető fertőzésvizsgálatok, nőgyógyászati citológiai vizsgálat, férfiaknak: prosztatarák kiszűrése (PSA)  alap diagnosztikára (EKG-k, ultrahangok (UH), röntgenek, mammográfia, Doppler illetve arteriográfos érvizsgálat, hallásvizsgálat, anyajegy-vizsgálat, allergiatesztek, centrális csontsűrűség-vizsgálat, szem- és látásvizsgálat, látótérvizsgálat), Lássuk be, hogy ezt magunknak kellene kifizetni, jóval többet fizetnénk érte, mint ebben a formában.

Eggyel nagyobb csomagnál (kb dupla a díja) már éves preventív menedzserszűrések,  PET CT, MRI vizsgálatok, egy napos sebészet, ambuláns műtétek is megoldhatóak, amik többnyire önmagukban is többe kerülnek, mint az éves biztosítási díj. De az extra csomagokban, már kórházifekvőbeteg ellátást is igényelhetünk évi 4 millió forint értékben, onkológia diagnosztikát, ami 1 héten belül útmutatást ad, hogyan gyógyíttasd magad…a kutatások szerint a daganatos betegségek nagy része gyógyítható lenne, ha időben diagnosztizálnák azokat.

De a másik lehetőség, ahol költési határok adják a csomagok kereteit is megfontolandó, mert évi 73 000 Ft-ért ott már az alap csomagban is benne vannak a nagyértékű képalkotó eljárások is.  

És mielőtt azt gondoljuk, hogy ez drága, gondoljuk végig, hogy mennyi hálapénz folyik be a normál ellátás keretein belül az orvosok zsebébe. Így is rengeteget fizetsz, hogy gyógyíttasd magad, de ott még azt sem tudod, hogy eleget adtál-e, hiszen a szomszédtól, meg folyosói pletykákból sejted csak, hogy mennyit illik adni. Az új orvostörvény erre talán megoldást nyújt, de mivel választaniuk kell, hogy magánpraxisban, vagy hagyományos állami rendszerben fognak ezután dolgozni, így szerintem még nagyobb hangsúly kerül erre a biztosítási lehetőségre is.

Mikor érdemes megkötni? Persze pénztárcafüggő is a dolog, de mindenképpen addig, amíg nem vagyunk betegek. Ezek a biztosítások nem a meglévő betegségek kontrollálását fizetik, hanem a kötés után keletkezetteket. Viszont, ha utána van gond, lényegesen jobban jársz, mintha magadnak fizetnéd a vizsgálatokat.

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi szakértője, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu Email: [email protected], Telefon: 06-30-799-59-60

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb