KikapcsVideo365

Szeged365 videóriport: ismerd meg Szeged rejtett csodáit, tégy velünk egy virtuális utazást az elfeledett téglagyár tavaihoz

A város szívétől nem messze, a bajai útról letérve egy ágas – bogas csapáson visz keresztül az utunk, ha a téglagyár mögött elterülő tavakhoz szeretnénk eljutni. A Keramit-, Temető-, Tejes-, Gumis elnevezésű és egy névtelen tó várja itt a kirándulókat, meghitt csendjével, a napsütéstől fénylő víztükrével, a rajta tiszteletet parancsolóan ringatózó hattyúival, a víz alatt megbúvó halaival, és hápogó vadkacsáival. Már a tőletek érkező fotókon is megragadott minket a hely szépsége, ezért Magyar Andor operatőr kollégámmal fel is kerekedtünk, hogy közelebbről is megnézzük, milyen kincseket rejt számunkra Szeged eldugott természeti csodája.

A tavak a kétezres évek legelején bezárt 100 éves téglagyár működése során keletkeztek, ezekből a gödrökből termelték ki az agyagot annak idején a gyártáshoz. A vízközeli természet megnyugtató csendjét időnként a budapesti gyors zakatolása töri meg, amely kettészeli a hatalmas területen elfekvő tavakat, ezért ügyelj a biztonságra, ha arra kirándulsz, mert bármikor jöhet a vonat.

TÖBB LÁTVÁNYOSSÁG IS VÁR ITT RÁD

És, ha már a sínekig elértél utad során, még több látványosság vár rád: az egykori fiumei vasútvonal lebombázott vasúti hídjának maradványai magasodnak itt a kirándulók fölé. Régen egy emeletes vasúti kereszteződésen vezetett itt végig az út, amit feltehetően a II. világháborúban, a tiszai hídhoz hasonlóan bombatámadás pusztított el.Egy érdekes épület – maradványt is megfigyelhetünk a Gumis tó közepén, egy apró „szigetet”, ami valószínűsíthetően egy régi háborús bunker lehetett. A Keramit – tó is szolgál rejtélyes képződményekkel a látogatók számára: ott feltűnik ugyanis egy a tóba benyúló félszigetszerűség, melyet körbeölel a víz és a nádas, és néhány odatelepült horgászstand. Továbbhaladva a tó belseje felé fellelhetünk a nádastól elrejtve egy kisebb dombot is, amely egy leszakadt pallóúthoz vezet. Ezen keresztül lehetne eljutni a tóba már jócskán benyúló kilátószerű faépítményhez.

Az itt található nyolc bányatóból három lezárt területen van, így a Keramit-, a Temető-, a Tejes-, a Gumis és a névtelen tó látogatható. Mivel bányatavakról van szó, gyorsan mélyülnek, nagyon egyenletlen az aljuk, és kiszámíthatatlan, mi maradt a mederben, ezért életveszélyes bennük fürdőzni, de még a csónakázás is tiltott. Egy régi történet szerint például a Gumis-tó fenekén sok autóbusz abroncs fekszik a mederben, bár ebből a felszínről semmit sem látni.

HOGYAN JUTOK EL A TAVAKHOZ?

A Keramit-tó a Bajai úti első vasúti átkelő után, egy balra levezető ösvényen keresztül érhető el a leggyorsabban, mely ösvény a tó melletti horgászstandok mentén folytatódik egészen a sínekig. Ott ki kell térni egy rövid szakaszon a budapesti gyors nyílt vágányának irányába, majd balra haladunk egészen az egykori fiumei vasútvonal lebombázott vasúti hídjának maradványáig. A hidat elérve, miután meggyőződtünk róla, hogy jön – e a vonat, áttérünk a túloldalra és egy bokrokkal szegélyezett ösvényen haladva jutunk el a híd másik romos oldalához. A töltés oldalán keresztül fel is lehet mászni a rom tetejére, ahol egykor elkezdődött az alsó vasútvonal áthidalása. Jobbra haladva viszont már meg is érkezünk a többi tóhoz.

MÁSIK MEGKÖZELÍTÉSI MÓD

A hátsó tavaknak van egy másik megközelítési módja is: a Bajai úti 2. vasúti átkelő után körülbelül 50 méterre található egy bekötő földút, amin haladva először elérjük az elhagyott rabtemető mellett elhaladva a régi, talán Nazarénus temető bejáratát, melyen bejuthatunk a Temető-tóhoz.

HARMADIK MEGKÖZELÍTÉSI LEHETŐSÉG

Van egy harmadik megközelítési lehetőség is: ez Kecskés – telep felől, a Czibula utcán keresztül vezet. Ezen az utóbb említett két úton autóval is megközelíthetőek a hátsó tavak, a Keramit az egyetlen, amelyhez csak gyalog érhetünk el.

Ha felkeltettük a kíváncsiságodat a téglagyár elfeledett tavai iránt, és azon gondolkozol, kirándulnál oda egyet a hétvégén, nézd meg kedvcsinálóként Magyar Andor kollégánk videóját Szeged csodás természeti kincseiről.

A képeket és az információkat a tavakról köszönjük Kristóf nevű Olvasónknak!

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb