Közélet

NNK: Minden háziorvos köteles részt venni a védőoltási programban, tehát hétvégén és munkaszüneti napon is oltani

Az oltásra jelentkezettek mielőbbi beoltása érdekében a hétvégi és munkaszüneti napokat is kijelölte államilag finanszírozott oltásra a háziorvosok számára Müller Cecília országos tisztifőorvos, egészen a május végéig kiterjedő időszakra – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményéből, ami azt jelenti, hogy Szegeden sem áll le az oltakozás, még hétvégén sem.

Ez azt jelenti, hogy a járványügyi hatóság hétvégén és munkaszüneti napokon is ösztönzi a háziorvosokat az oltásra, és természetesen ehhez kiegészítő díjazást is biztosít. Ez is azt a célt szolgálja, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az oltását, és közülük is minél több még be nem oltott regisztrált idős ember oltása megtörténjen.

HA VAN ELÉG VAKCINA, HÉTVÉGÉN ÉS MUNKASZÜNETI NAPOKON IS FOLYTATNI KELL AZ OLTÁST

Ha egy háziorvos már a munkanapokon beoltotta a számára kiosztott összes vakcinát, és hétvégére nem marad mit oltania, akkor természetesen nem köteles hétvégén oltani, de amennyiben van elég vakcinája, hogy hétvégén és munkaszüneti napon is folytassa az oltást, akkor azért napi 80 ezer forint díjazásba részesül. A közlemény értelmében mostantól május végéig minden hétvégére automatikusan érvényes ez a szabály. A járványból az egyetlen kivezető út a védőoltás – írják, ezért amellett, hogy a járvány megfékezésére most szigorúbbak a korlátozások és továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása, amennyire lehet az oltásokat is fel kell gyorsítani. 

MINDEN HÁZIORVOSNAK KÖTELEZŐ RÉSZT VENNI A PROGRAMBAN

Minden háziorvos köteles részt venni a védőoltási programban, tehát ez kötelező feladata, mint alapellátási tevékenység. A háziorvosok jelenleg is végzik a regisztrált idősek oltását. A rájuk bízott feladatok a következő hetekben tovább nőnek, hiszen az a cél, hogy minél több ember minél előbb kapja meg az oltását. Az Operatív Törzs eddig is azt kérte és most is azt kéri a háziorvosoktól, hogy a rendelkezésre álló vakcinákkal a praxisukban a még be nem oltott időseket oltsák, és az oltásban a legidősebbektől haladjanak kor szerint lefelé. Az oltás történhet a háziorvosi rendelőben vagy az idős ember otthonában is. Eddig 1,6 millió 60 év feletti idős ember regisztrált az oltásra és nagy részük már meg is kapta, ugyanakkor a regisztrált idősek nagy száma miatt az oltásuk még heteket vesz igénybe, ezért hétvégén, szabad- és munkaszüneti napokon is számítunk a háziorvosok munkájára.

80 EZER FORINTOT KAPNAK AZ ORVOSOK EGY NAPRA

A kiegészítő díjazás egy munkaszüneti teljes napra 80 000 Ft, fél napra pedig 40 000 Ft, ha adott időben az ellátandók legalább 50 százaléka megjelenik a rendelőben. Ellenkező esetben a háziorvosok a támogatás összegének felére jogosultak. A járványügyi feladat magába foglalja az érintett személy előzetes kivizsgálását, oltását, megfigyelését és az oltással kapcsolatos adminisztrációt. Az NNK közleményében továbbá az áll, hogy amennyiben a háziorvos megszegi az előírásokat, abban az esetben 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő bírság kiszabására van lehetőség. A háziorvosok hétvégi oltásának fedezetére a kormány 6,4 milliárd forintot biztosít.

A MEGYÉNKBEN EZEN A HÉTEN 20 EZER ADAG OLTÁST OSZTOTTAK KI A HÁZIORVOSOKNAK

Ezen a héten közel 20 ezer adag koronavírus elleni védőoltás jutott el a Kormányhivatal a Csongrád-Csanád megyében élőkhöz, akik az első, illetve a második körös oltást is megkaphatták – olvasható a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Facebook oldalán.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb