Közélet

György István: az oltási program kiválóan halad, a jövő héten Pfizer és AstraZeneca vakcinákat fognak használni

A kormány nem akar az egészségügyi rendszeren kívüli oltópontokat, csak „ha annak különleges indoka” lesz. Az illetékes államtitkár, György István szerint az oltási program kiválóan halad, a következő körben Pfizer és AstraZeneca vakcinákat fognak használni.

Magyarországon gördülékenyen és jól haladnak a koronavírus elleni oltások beadásával – állította a közmédia műsorában György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Az államtitkára káoszba fulladt tömeges oltási akcióról mindössze annyit mondott, hogy „a héten sikeresen, minden probléma és gond nélkül végrehajtották az előző hétről elhalasztott sms-behívásos AstaZeneca-oltások beadását”. Az államtitkár szerint a legtöbb helyen minden zavar és tumultus nélkül sikerült lebonyolítani az oltásokat, csupán egy-két helyen fordultak elő tumultuózus jelenetek.

SOKAN VANNAK, AKIK KORÁBBAN MENNEK OLTATNI

Az államtitkár a problémákkal kapcsolatban azt emelte ki, hogy még mindig nagyon sokan vannak, akik a megadott időpontjuknál sokkal korábban érkeznek az oltási helyre. Az országos oltási munkacsoport vezetője ismertette az oltási hétből még a hétfő és a kedd hátravan, de a következő heti terv is megvan. A következő héten kevesebb oltóanyag áll majd rendelkezésre. A kórházi oltópontokon Pfizer-, a háziorvosok pedig AstraZeneca-vakcinával oltanak majd. A jelenlegi ütemezett oltási szakaszban több mint 5500 oltóhely áll rendelkezésre. A tömeges oltási szakaszban pedig csaknem 7 ezer oltóhely lesz – állította György István. Az államtitkár szerint „vannak önkormányzatok, amelyek nagy aktivitást mutatnak és oltóhelyeket hoznak létre, de erre jelenleg semmi szükség. Az oltóhelyek száma elegendő” Az oltásokkal akkor hagyják el az egészségügyi intézményrendszert, ha annak különleges indoka lesz – mondta az államtitkár.

Mindeközben Németország felfüggeszti az AstraZenecával való oltást:

Forrás: HVG

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb