Közélet

Újabb részletek derültek ki az otthonfelújítási támogatásról

Február elsejétől lehet igényelni Szegeden is az otthonfelújítási támogatást, viszont számos kérdés adódott azóta. Mit lehet és mit nem? A különböző kérdésekre Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebookon megosztott videóban válaszolt.

Kiderült például, hogy ha a szülőknek egyáltalán nincs bejegyzett tulajdona, azonban a gyermekeknek van százszázalékos tulajdonjoga a felújítandó ingatlanban, akkor is igénybe vehető a támogatás, feltéve, ha kiskorú gyermekekről van szó. Az az előírás, hogy a kiskorú gyermekeknek és a szülőknek legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Ha például új kémény vagy kerítés épül, akkor a bontás és a szállítás költségeire is elszámolható a támogatás.

KONYHABÚTOR, BEÉPÍTETT KONYHAGÉP IS JÖHET

Beszámolt arról is a miniszter, hogy konyhabútor részének cseréjére is igényelhető a támogatás. A konyhabútorcsere anyagköltsége és vállalkozói díja is szerepelhet a számlán. A főszabály szerint a beépített konyhagépekre igényelhető a felújítási támogatás, a nem beépített, különálló eszközökre nem – hívta fel a figyelmet. Novák tájékoztatása szerint a Magyar Államkincstár 180 napig ellenőrizheti a támogatás felhasználását, ha az igénylők ennél korábban eladják az érintett ingatant, akkor azért „őket nem fogja semmilyen retorzió érni”. Az otthonfelújítási támogatás vissza nem térítendő támogatás, amivel az állam a lakásukat vagy házukat felújító, korszerűsítő családokat kívánja támogatni azzal, hogy utólag visszautalja a költségek 50 százalékát, legfeljebb 3 millió forintot.

Forrás: hvg.hu/Novák Katalin hivatalos Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb