Közélet

Kemenesi Gábor az AstraZeneca vakcinájáról: nem gyanús a helyzet, rutinvizsgálatok zajlanak

Kemenesi Gábor virológus is megszólalt az AstraZeneca oltással kapcsolatban, melynek használatát a múlt hét folyamán több ország is felfüggesztette – írja a HVG.hu.

A múlt hét folyamán több ország is felfüggesztette az oltást az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös fejlesztésű, koronavírus elleni oltóanyagával, miután néhány beoltott szervezetében vérrögök jelentek meg. Az időleges leállítást először Dánia, majd Izland és Norvégia valamint Németország, Hollandia és Írország i smeglépték.

MAGYARORSZÁG TOVÁBBRA IS OLT AZ ASTRAZENECÁVAL

Az AstraZeneca nem sokkal később közölte, hogy semmilyen tudományos adat nem utal arra, hogy az oltás vérrögképződést okozna. Hasonló eredményre jutott az Európai Gyógyszerügynökség és az Egészségügyi Világszervezet is, ez alapján pedig ma Müller Cecíliais kijelentette, Magyarország nem függeszti fel az AstraZenecával való oltást.

KEMENESI GÁBOR IS MEGSZÓLALT

A témában Kemenesi Gábor virológus, a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium adjunktusa is bejegyzést írt a Facebookra. A szakember az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalását idézte, amely szerint: “a vérrögképződési események gyakorisága a vakcinával oltottak körében nem magasabb mint az általános populáció körében tapasztalt érték”. Mint írja, az AstraZeneca vakcináját már több mint 11 millióan megkapták, a mostani vizsgálat pedig a rutin gyógyszerhatósági engedélyezési folyamat része. “Az ún. safety signal során bármilyen gyanús esetet eképpen vizsgálnak ki” – írja Kemenesi. A szakember aláhúzta, “a tudomány jelenlegi állása szerint továbbra is az egyetlen kiút a járványból az emberek átimmunizálása a vakcinákkal és így a járvány elcsendesítése (kórházak felszabadítása)”.

💉🩸Nagyon sokan keresnek az AstraZeneca (AZ) oltóanyaggal kapcsolatban. Idézném az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)…

Közzétette: Gábor Kemenesi – 2021. március 15., hétfő

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb