Közélet

Bocsánatot kért a német Deutsche Welle Magyarországot lejárató riportfilmjükért

Bocsánatot kért a német Deutsche Welle Magyarországot lejárató riportfilmjükért. A budai Vár felújításával kapcsolatos filmben azt sugallják, hogy a felújítás alatt álló budai Vár és a Kossuth tér a szélsőséges nacionalizmus bizonyítéka, ahol az 1944-es állapotok köszönnek vissza, továbbá azt érzékelteti, hogy a budai Várnegyedben zajló méregdrága építkezések miatt a környék az ott lakók számára lassan élhetetlenné válik – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A NÉMET RIPORTFILMBEN MANIPULÁLTÁK A MEGSZÓLALÓK NYILATKOZATAIT

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség már az ominózus film lejátszása után úgy reagált, hogy a Fokus Europa című műsorba került műsorszám a legsötétebb idők filmhíradóit megszégyenítően manipulatív, a megrendezett jelenetek legfeljebb szappanoperába valók, de egy televíziós magazinműsorba semmiképpen. Kiderült, a Deutsche Welle riportfilmjében manipulálta a megszólalók nyilatkozatait, többek között egy holokausztszindrómában szenvedő lakos kijelentéseivel próbálták alátámasztani, hogy Magyarországon napjainkban is folyik a zsidóüldöztetés.

FELSZÓLÍTÓ LEVELET KÜLDÖTT FELHÁBORODÁSUKAT KIFEJEZVE A DEUTSCHE WELLE SZÁMÁRA A BUDAVÁRI LAKOSOK SZÖVETSÉGE

A riportfilm hatására az I. kerületi lakosok érdekeit képviselő Budavári Lakosok Szövetsége felháborodásuknak hangot adva, felszólító levelet küldtek a német tévétársasághoz, amelyben a civilek felháborítónak nevezték, hogy a riport olyan látszatot kelt, mintha a magyar kormány a budai Vár helyreállításával a náci Németország általi megszállás korát és az akkori viszonyokat akarná restaurálni Magyarországon. 

A NÉMET KÖZSZOLGÁLATI TELEVÍZIÓ VÁLLALATI SZÓVIVŐJE BOCSÁNATOT KÉRT

Ennek hatására Christoph Jumpelt, a német közszolgálati televízió vállalati szóvivője közölte, hogy nem állt szándékukban a történelmi összefüggések félreérthető bemutatása, és megjegyezte, hogy időközben a riportfilmet egy szerkesztőségi megjegyzéssel látták el, amelyben igyekeznek világossá tenni, hogy a náci Németország felelős a zsidók százezreinek kényszerített elszállításáért és meggyilkolásáért, így elnézést kérnek, ha a jelentés más benyomást keltett és egyoldalúnak tűnt -írta az Index.

Forrás: Magyar Nemzet/Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb