Kikapcs

Elmarad a Bárka Kézműveskikötő, viszont már tervezik a Szegedi Hídivásárt

Rájár a rúd a szegedi rendezvényszervezőkre, az áldatlan helyzet ékes példája a papírforma szerint most hétvégére tervezett Bárka Kézműveskikötő. A tavaly ősszel és karácsonykor is nagy sikert aratott vásárt most hétvégén reboot-olták volna, azonban a járványhelyzet miatt a szervezők kénytelenek voltak halasztani az időpontot. Van a tarsolyunkban jó hír is: a Szegedi Hídivásárt már tervezik!

REMÉNYKEDNEK BENNE, HOGY A HÚSVÉTI HOSSZÚ HÉTVÉGÉN MÁR MEGTARTHATJÁK

Bár a tavaly év végén, a Fokán elindított kézművesvásár-sorozat ideiglenes piacnak számít, tehát a járványügyi korlátozások közepette is legálisan megtartható (akárcsak a múlt hétvégén megszervezett Bödön Piac vagy a Bárkához hasonlóan lefújt Szent István téri rendezvénysorozat), a szervezők a tomboló Covid-számok miatt úgy döntöttek, túl kockázatos lenne a március 20-i hétvégén újraindítani azt. Mocselini Rudolf házigazda megkeresésünkre azt nyilatkozta, bizakodik benne, hogy a húsvéti hosszú hétvégére enyhülhet annyira a helyzet, hogy újraindulhasson az 50-60 kézművest és összességében többezer szegedit vonzó eseménysorozat. Ha összejön a dolog, stílszerűen az ünnepre helyezik majd a hangsúlyt a portékák tekintetében is, a gasztronómiai kínálat fókuszában a bárányból készült ételek lesznek.

AZ IDÉN VÉGRE ÖSSZEJÖHET A SZEGEDI HÍDIVÁSÁR

Tavaly elmaradt, az idén viszont akár még össze is jöhet a legendás Szegedi Hídivásár. A Szeged Napja Ünnepségsorozatra – melynek a 10 napos Szegedi Borfesztivál és a Belvárosi hídon átívelő kézműves vásár a két leghangsúlyosabb eleme – információink szerint három opciós időpontot jelöltek ki a városházán, ha a járványhelyzet miatt a májusi dátum ugrik, egy júniusi vagy júliusi lehet helyette. A Bárka Kézműveskikötőt szervező Mocselini Rudolf egy személyben a Szegedi Hídivásár alapítója is, így adta magát, hogy az utóbbira is rákérdeztünk nála. Bizakodó volt: úgy készülnek, hogy az idén végre összejöhet a ponte vecchio, amennyiben a Szeged Napja Ünnepségsorozatot megtartják, hídivásár is biztosan lesz.

Az ikonikus eseményt utoljára 2019-ben tartották meg, ha nosztalgiáznál egy kicsit a XX. Szegedi Hídivásáron, irány az alábbi galériánk!

LÓG A LEVEGŐBEN A 2021-ES SZEGEDI FESZTIVÁLSZEZON

A pár hete megbokrosodott Covid-számokkal és a bevezetett szigorításokkal bizonytalanná vált a szegedi fesztiválszezon sorsa is. „Az utolsó pillanatig kivárunk” – nyilatkozta egy hete Rácz Attila, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője a Szegedi Borfesztivállal és a Bortérrel kapcsolatban, de hozzátette, a jelenlegi helyzetben nagyon képlékeny, hogy lesz – e lehetőség, és legfőképpen kellő idő a városi rendezvények megszervezésére és lebonyolítására. Az igazgatótól megtudtuk, a Majális megszervezéséhez 1 hónapra, a Borfeszt esetében 2 és fél hónapra van szüksége a szervezőknek, tehát az idő vészesen fogy.

Kolonincs Erika, a SZIN főszervezőjét szintén bő egy hete kaptuk el egy villáminterjúra. Koló elmondta, hogy már elkezdték a szervezési feladatokat, és ha a társadalmi átoltottság és a jogszabályi háttér is adott, akkor reményeik szerint SZIN is lesz augusztus végén. A főszervező azt is elárulta, hogy május végét tűzték ki maguk elé célul, amikor kimondják biztosra, hogy tényleg meg lesz-e tartva a fesztivál. 

Bár más városokban tradicionálisan május környékén kezdenek el rendezvényeket szervezni, Szegeden – Covid-mentes időkben – gyakorlatilag az év 365 napján át döng a fesztiválszezon. Éppen ezért már két jól megszokott rendezvény is a járványhelyzet martalékává vált az idén: februárban az ÁRKÁD Szegedben tradicionális Szegedi Csokifesztivál, a március 15-i hosszú hétvégén pedig a Széchenyi téri Toros Pálinkafesztivál maradt el.

Az alábbi, szegedi fesztiválok idei sorsa még kérdéses (időrendi sorrendben):

  • Gerilla Gourmet (április)
  • Szegedi Majális (május)
  • Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozat (május)
  • Deja Vu Fesztivál (június)
  • Hungarikum Fesztivál (augusztus)
  • RakpartFeszt – Kézműves Sörünnep (augusztus)
  • Nemzetközi Tiszai Halfesztivál (szeptember)
  • The Welcome Camp (szeptember)
  • Bortér (szeptember)
  • Garden Szüreti Fesztivál (szeptember)
  • Szegedi Paprikashow és Chili Weekend (október)

Az általunk megkérdezett szegedi szervezők egytől egyig a járványügyi intézkedésekre várnak, ahogy telik az idő, egyre kevesebb a sansz az egyes események megtartására. Egy közepes méretű gasztrofesztivál összegrundolásához feszített tempóban alaphangon 2 hónap szükséges, a nagyobb, zenei rendezényeket ideális esetben már tavaly ősszel el kellett volna kezdeni szervezni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb