Közélet

Szinte megáll az idő a magyar – szerb határon: az átkelők 30-60 perceket szobroznak a magyar oldalon

Szinte megáll az idő a magyar – szerb határon. Az átkelők arra panaszkodnak, míg a szerb oldalon végeznek 5 perc alatt, addig a magyar oldalon akár 30-60 perceket szobroznak mielőtt átkelhetnek – írta cikkében az Átlátszó.

ANNYI VÁMOS TÉBLÁBOL EGY KOCSI KÖRÜL, HOGY A KÉT SOR HELYETT AKÁR 4 IS TUDNA MŰKÖDNI

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a koronavírus miatti ellenőrzések lassítják a forgalmat. Az ingázók ugyanakkor semmilyen plusz vizsgálatról nem tudtak beszámolni.  Elmondásuk alapján a szokásos okmányellenőrzésen és vámvizsgálaton túl nem találkoztak újdonsággal. “Nem számít az autók száma, minimum ott állunk a magyar oldalon 30 percet. A szerb oldal 5 perc, a magyar ritka esetben 60 perc, az alatt nagyon ritkaság, annyi vámos téblábol egy kocsi körül, hogy a két sor helyett akár 4 is tudna működni” – számoltak be tapasztalataikról az ingázók a Határfigyelők-Horgos, Gyála, Királyhalom/Röszke, Tiszasziget, Ásotthalom nevű Facebook csoportban az Átlátszó témában készített kérdőívére válaszolva.

Fotó: pannonrt.com

EGY INGÁZÓ LEMÉRTE: ÁTLAGOSAN 20 PERC ALATT ENGEDNEK ÁT EGY JÁRMŰVET KOMOLYABB ELLENŐRZÉS NÉLKÜL IS

Egy másik ingázó arról számolt be, mivel volt ideje a várakozás során lemérte, átlagosan 20 perc alatt engedtek át egy járművet. Mindezt úgy, hogy komolyabb ellenőrzést nem végeztek. Az átkelők között olykor már lincshangulat alakul ki a helyzet miatt, de “a magyar őrök vígan cigarettáztak és támasztották a falat ahelyett, hogy megnyitottak volna még egy kaput” – meséli egy ingázó. A határon közlekedők közül többen úgy érzik, a magyar oldalon Istent játszanak, vagy szándékosan “szívatják” az ingázókat, hogy ne legyen kedvük utazni.

Fotó: 24.hu – illusztráció

A RENDŐRSÉG VÉLEMÉNYE SZERINT A HATÁRÁTLÉPÉST LASSÍTJÁK A JÁRVÁNY MIATT BEVEZETETT INTÉZKEDÉSEK

“A rendőrség a Röszke autópálya-határátkelőhelyen minden esetben a legnagyobb számú sávot üzemelteti annak érdekében, hogy a várakozási idő csökkenjen, illetve a határátlépés folyamatossága biztosítva legyen. A határforgalom-ellenőrzés végrehajtását lassítják a világjárvány miatt bevezetett intézkedések. Az utazás célját, az átutazás és a beutazás igazolását az általános feltételeken túl, a járványra való tekintettel is kiemelten kell ellenőrizni, mivel a rendőröknek esetenként karantén elrendelésére is szükséges intézkedniük.”” – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság az Átlátszó megkeresésére.

Forrás: orszagszerte.atlatszo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb