Kikapcs

Vasárnap óraátállítás: megint elvesznek egy órát az alvásidőnkből

Rohamosan közeledünk a hónap végéhez Szegeden és szólunk, hogy ne felejtsd el: március 28-án, vasárnap, hajnali 2 órakor 3 órára állítjuk át az órákat, így megkezdődik a nyári időszámítás és egy órával tovább lesz világos.

Az Index azt írja erről, hogy vannak olyan szakértők, akik szerint nincs gazdasági haszna az óraátállításnak, sőt, felborítja a bioritmust, ami akár közlekedési baleseteket is okozhat, az alvási problémák miatt. Mások ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a tavaszi kirándulásra, nyári strandolásra hosszabb idő juthat. Mindenesetre ősszel visszakapjuk a most elvesztett egy óránkat az alvásra, viszont sajnos sötétebb is lesz.

MOST AKKOR ELTÖRLIK AZ ÓRAÁTÁLLÍTÁST, VAGY SEM?

Az Európai Parlament még 2019 márciusában döntött a tavaszi és őszi, egyórás óraátállítás eltörlése mellett. Ez elméletileg ez évtől életbe is lépne, ám a tagállami kormányokat tömörítő uniós testületben, az EU Tanácsában is dűlőre kellene jutni e kérdésben, ami várat magára. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csaknem egy hónapja úgy vélekedett: van értelme, ha az Európai Unió döntést hoz az ügyben. Hozzáfűzte: senkinek sem érdeke, hogy például Ausztria és Magyarország az eltérő választás miatt különböző időzónába kerüljön. A magyar kormány a nyári időszámítást tartja jobbnak. Addig is mínusz egy óra a hétvégén, a fényért cserébe.     

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb