Közélet

Egyre kevesebben tudják fizetni a bérleti díjakat, nagy elbocsátási hullám indulhat a ruha- és cipőboltoknál

Tegnap Orbán Viktor a gazdasági kamara képviselőivel tárgyalt az újranyitásról. Mint mondta, a kamara tagjai nyitást kértek, vagy azt, hogy a boltok esetében az általános zárás helyett a négyzetméter-alapú korlátozásra térjenek át. A MKIK külön pláza-szabályozásokat is javasolt, valamint a szolgáltatások megnyitásához szükséges sajátos szabályozási elemekre is javaslatot tett. Orbán Viktor azt is elmondta, hogy ezeket mind ma fogja megtárgyalni a kormány.

MÉG NEM TUDNI HOGYAN DÖNTÖTT A KORMÁNY

Eljött a szerda, viszont senki semmit nem mondott eddig. Vajon felülbírálták a hatályban lévő rendeleteket? Nyithatnak legalább egy kicsit az üzletek Szegeden? A privatbankar.hu azt írja: elbocsátásokra lehet számítani, ha nem foglalkoznak ezzel a problémával, és nem segítenek érdemben a bevásárlóközpontok magyar bérlőinek. Patthelyzet áll fel, ugyanis míg a gazdasági kamara enyhítést akar, addig a Magyar Orvosi Kamara még szigorúbb intézkedéseket követel.

ELEVE NEM SOK VEVŐRE SZÁMÍTANAK AZ ÜZLETEK

A Privát Bankár oldal arról is ír, hogy jövő hétfőig biztosan zárva tartanak a bevásárlóközpontok nem alapvető szükségletet kielégítő, zömmel magyar bérlők által üzemeltetett ruházati, cipő, elektronikai boltjai és egyes szolgáltató cégek egységei is, mint ahogy minden ilyen üzlet a városok sétálóutcáiban, főútvonalain és másutt is. Teljesen bizonytalan, hogy mikor nyithatnak ki ismét, sokkal valószínűbb, hogy csak húsvét után és akkor is eleinte csak korlátozott ideig vagy kevés vásárlót beengedve. Eleve nem sok vevőre számíthatnak, mert a háztartások költéseinek rangsorában – érthető módon – nem ezek a termékek vannak elöl. 

AZ ÚJRANYITÁST A KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÉRTE

Az újranyitást március 20-án a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is kérte a kormánytól, éppen az elbocsátásoktól tartva. A kormány most legalább a hétvégéig nem engedi meg az újranyitást és a tomboló járványt látva vélhetően meghosszabbítja a korlátozásokat. A Magyar Orvosi Kamara hétfőn drámai hangú levélben a plázák azonnali bezárást kérte a kormánytól, s elképzelhető, hogy ennek eleget is tesz a kabinet. Ez viszont tovább nehezíti az érintett bérlők helyzetét. Csordás Norberta Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete (BBÉE) szóvivője azt közölte a lappal, hogy a magyar divatáru és egyéb kiskereskedelmi, valamint vendéglátóipari vállalkozások közül egyre kevesebben tudják fizetni a bérleti díjakat. Már eddig is több hálózatnál voltak leépítések, de a még további zárva tartás miatt hamarosan nagy elbocsátási hullám indulhat. Az érintett kiskereskedelmi és vendéglátóipari cégeknél mintegy 100 ezren dolgoznak, illetve dolgoznának, ha lehetne – fűzte hozzá. 

A SZÉPSÉGIPAR IS KAMPÁNYOL

A szigorítások értelmében több szolgáltatást nyújtó üzlet is ideiglenes bezárásra kényszerült, és többek között a szépségiparban tevékenykedőket is súlyosan érintette a változás: fodrászok, sminkesek, masszőrök és manikűrösök maradtak munka nélkül. Az ezekben a szakmákban dolgozók most az iparág megmentéséért összefogással küzdenek: petíciót írtak a nyitásért és a szegedi Mystic Nails Kft. ügyvezetője Gyimesi László – aki egyben a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának frissen megválasztott elnökségi tagja is – levélben fordult az iparkamarához.

Forrás: privatbankar.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb