Szegedi Arcok

Karikó Katalin: A vírusmutánsok nem a védőoltások miatt jönnek létre

Félreértés, hogy a mutánsok a vakcinálás miatt jönnének létre és terjednének – mondta Karikó Katalin biokémikus a Szeretlekmagyarország.hu portálnak. A kutató ezt annak kapcsán mondta el, hogy az oltások előrehaladtával egyre több hír jelenik meg olyanokról, akik az első vagy a második vakcina után megkapták a koronavírust.

Karikó Katalin a Szeretlek Magyarországnak elmondta, hogy egyetlen Covid-19 vakcina sem véd meg a fertőződéstől, csak a vírus okozta megbetegedéstől, különösen a kórházba kerüléstől.

A PFIZER 30%-KAL CSÖKKENTI A MEGFERTŐZŐDÉS ESÉLYÉT

„A vérben keringő ellenanyag, illetve az emlékező sejtek nem tudják megakadályozni a vírus szaporodását az orr- és szájnyálkahártya sejtjeiben. A Pfizer vakcinára van adat, ami azt mutatja, hogy 30%-kal csökkenti a megfertőződés esélyét, illetve, hogy a megfertőződött, vakcinált személy kevesebb vírust terjeszt” – magyarázta, majd hozzátette: „A megbetegedéstől sem véd 100%-ban egyetlen Covid-19 vakcina sem. Még a leghatékonyabb mRNS vakcinák, a Pfizer és a Moderna is 95%-ban védték meg a beoltott embereket a tünettel járó betegségtől.”

A MASZK VISELÉSE OLTÁS UTÁN IS JAVASOLT

Tehát a maszk viselése oltás után is javasolt, amíg ilyen magas a fertőzöttek száma. Egyrészt, hogy a beoltott ne fertőződjön meg, vagy ha megfertőződött, akkor ne adja tovább. Karikó Katalint az Atlantic című amerikai magazin egyik írását idézte, amiben a védőoltást az esernyőhöz hasonlítják, ami megvéd az esőben, de a viharban már kevésbé, és vizes leszel, hiába van esernyőd. Vagyis, ha valaki nagyon nagy mennyiségű vírust lélegzik be, nincs az az immunrendszer, amely képes azt teljesen kivédeni. „De a vakcina ilyen esetben is csökkenti a betegség súlyosságát” – hangsúlyozta.

NEM A VÉDŐOLTÁSOK MIATT LESZ EGYRE TÖBB MUTÁNS

Elterjedt az is, hogy a védőoltások miatt lesz egyre több mutáns. Ez Karikó Katalin szerint nem igaz. Ahogy a New England Journal of Medicine-ben megjelent cikkben a Harvard orvosai beszámoltak róla, a variánsok megjelenését nem az oltások okozzák, hanem olyan emberek fertőződése, akik immunrendszert gátló kezelés alatt álltak. „A cikkben leírják egy 45 éves betegük kórtörténetét, aki autoimmun betegsége miatt immunszuppresziós kezelés alatt állt, és megfertőződött a koronavírussal. A betegnek öt hónapon át pozitív volt a Covid-tesztje, mert az elnyomott immunrendszere csak részben tudott a vírus ellen harcolni, nem tudta legyőzni. Ennek hatására a vírus újabb és újabb variánsai keletkeztek a szervezetében, ami végül a beteg halálához vezetett.” – mondta el. Karikó Katalin szerint épp ezért fontos az oltás, hogy a vírusnak esélye se legyen mutánsokat létrehozni.

A KISEBB VAKCINA-DÓZIS IS HATÁSOS

Az oltás után megfertőzötteknél felmerült az is, hogy esetleg azért kapták el a vírust, mert nem megfelelő adagot kaptak a vakcinából. A biokémikus ezt nem hiszi, azt mondta, a klinikai kipróbálás alatt hatásos volt a jóval kisebb dózis is. Karikó Katalin elmondta még, egyelőre nem tudják, kell-e újraoltás, és ha igen, mennyi idő múlva.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb