Közélet

A veszélyhelyzet idejére a kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők, a háziorvosokat is berendelhetik a kórházakba

kedd este megjelent kormányrendelet szerint a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére, valamint a háziorvosokat is berendelhetik a kórházakba, írta a 444.hu.

A Koronavírus Sajtóközpont tájékoztatása szerint a hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében van erre szükség.

A JOGSZABÁLY A VESZÉLYHELYZET IDEJÉRE A VÁROSI KÓRHÁZAKHOZ TELEPÍTI A TERÜLETÜKÖN MŰKÖDŐ ÖNKORMÁNYZATI FENNTARTÁSÚ JÁRÓBETEG – SZAKELLÁTÓK TEKINTETÉBEN A SZAKMAI IRÁNYÍTÁSI JOGKÖRÖK GYAKORLÁSÁT

A jogszabály a veszélyhelyzet idejére a városi kórházakhoz telepíti a területükön működő önkormányzati fenntartású járóbeteg-szakellátók tekintetében a szakmai irányítási jogkörök gyakorlását, a járóbeteg-szakellátó szolgáltató működésének felügyeletét, és a javaslattételt a járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltató egészségügyi dolgozói és szakdolgozói jogszabályban meghatározott berendelésére. A jogszabály rögzíti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi intézmények folyamatos munkarendben működnek.

Emellett a kormányrendelet az irányító megyei intézmények (azaz a megyei kórházak, a vidéki egyetemi klinikai központok, a fővárosi centrumkórházak) hatáskörét kiterjeszti az illetékességi területen valamennyi egészségügyi tevékenység irányítására. Az irányító megyei intézménynél 24 órás vezetői ügyeletnek kell működnie.

AZ ÖNKORMÁNYZATI SZAKRENDELŐK VEZETŐIT FOKOZOTT FELELŐSSÉG TERHELI

A veszélyhelyzet ideje alatt az önkormányzati szakrendelők vezetői fokozott felelősséggel kötelesek vezetési, irányítási feladataik ellátására, különösen felelnek az általuk vezetett szakrendelő folyamatos, teljes körű, határidőben történő és valós adatszolgáltatásáért. A szakrendelők vezetői kötelesek a hatékony és összehangolt védekezés érdekében az országos kórház-főigazgató védekezés megszervezésére vonatkozó utasításait végrehajtani, folyamatos kapcsolatot tartani az irányító szerv vezetőjével, az Országos Mentőszolgálattal, valamint a megyei, fővárosi védelmi bizottsággal. Az önkormányzati szakrendelőt működtető egészségügyi szolgáltató felelős az általa végzett védőoltási tevékenység jogszerűségéért, szabályszerűségéért, szakszerűségért – olvasható a Koronavírus Sajtóközpont közleményében.

A RENDELET SZERINT A HÁZIORVOSOKAT IS BERENDELHETIK A KÓRHÁZAKBA

A kormányrendelet egyik pontja szerint nemcsak az önkormányzati szakrendelők kerülnek a megyei és centrumkórházak irányítása alá, hanem a háziorvosok is. Eszerint azok a háziorvosok, akik a háziorvosin kívül további szakképzettséggel is rendelkeznek, mostantól kirendelhetőek kórházi munkára.

Forrás: MTI/444.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb