Közélet

Operatív Törzs: Húsvétig több tízezer pedagógust oltanak be

Elkezdődött a húsvéti készülődés, a növekvő forgalom és a tömeg elkerülése érdekében bevásárlólista-írást, gyors ügyintézést, kevés nézelődést kért Müller Cecília. Továbbá azt, hogy ha egy üzletben már van kézfertőtlenítő kihelyezve, a belépés előtt használják, illetve lehetőleg a kihelyezett csipeszekkel fogjuk meg az árukat.

Az országos tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes otthon átmosni a termékeket, élelmiszereket a használat, fogyasztás előtt. Kirándulást inkább kevéssé látogatott helyekre szervezzenek a tavaszi szünetre és húsvétra, mert most kockázatos a különböző háztartásokból érkezők találkozása – figyelmeztetett Müller Cecília. Mindenkitől helyes, orrot is takaró maszkviselést kért az országos tisztifőorvos. Hangsúlyozta azt is, hogy a védelmi intézkedések mellőzése hatástalanná teszi az eddig türelmesen viselt korlátozásokat és lezárásokat.

HAMAROSAN A VÁRANDÓS NŐK JÖNNEK

Müller Cecília külön kitért a várandós nők oltására is, emlékeztetve arra, hogy bizonyos csoportok magas kockázatúaknak minősülnek közülük. Folyik a vakcinák nemzetközi klinikai vizsgálata, fontos az egyéni mérlegelés, de akinek az alapbetegsége vagy a munkája indokolja, azt be kell oltani. Minden várandós nő konzultáljon a nőgyógyászával vagy a háziorvosával, és csak teljes körű tájékoztatás után döntsön. Az oltás sokkal több előnnyel jár, mint a mellőzése – hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos. Az mRNS-alapú vakcinákat biztonságosnak tekintik a várandós nők számára. Ez a Pfizer és a Moderna vakcináját jelenti, de a vektorvakcinákkal sincs gond. A várandós nők az első dózist a terhesség 12. hetéig, a másodikat a szülés után kaphatják meg. Müller Cecília minden gyermeket váró nőt arra kért, hogy regisztráljon az oltásra, hozzáfűzve, hogy egyelőre semmilyen magzatkárosító hatásra nincs bizonyíték, semmi ilyesmit nem tapasztaltak, de a vizsgálatok nem fejeződtek be. A vizsgálatok állásáról tájékoztatni fogják az oltópontokat és a háziorvosokat. 

RIASZTÓAN EMELKEDNEK A SZÁMOK

A járványügyi adatokat is ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos, külön kiemelve, hogy jelenleg több mint 202 ezer aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A számok egyelőre folyamatosan emelkednek, ezért fokozottan be kellene tartani az egyéni védekezési intézkedéseket és a járványvédelmi szabályokat – hangsúlyozta. Ismertette, hogy 1,8 millióan már megkapták az első oltásokat, és közel 600 ezren a második adagot is. A lakosság 17,9 százaléka jutott vakcinához, és a 65 év felettiek 71 százalékát is beoltották.

HÚSVÉTIG BEOLTJÁK A PEDAGÓGUSOKAT

A hétvégén leállítják az Oktatási Hivatal rendszerét, de hétfőn éjfélre már minden feltétel adott lesz – folytatta Maruzsa Zoltán. Azokat a pedagógusokat, akik március 24-ig regisztráltak, a jövő hét elején SMS-ben fogják értesíteni, az oltást pedig részben a húsvéti hosszú hétvégén, április 1–3. között fogják megkapni a lakcímükhöz tartozó kórházi oltópontokon. 82 ezer bölcsődei, óvodai, általános és középiskolai pedagógusról van szó – tájékoztatott.  Akik ekkor nem tudnak megjelenni, azokat később oltják be. A március 29-ig regisztráltakat a húsvét utáni napokban oltják be, szintén kórházi oltópontokon. Zajlik az alkalmazottak adatbázisainak összevetése a vakcinaregisztrációs listával, utóbbi különösen a bölcsődei, óvodai és iskolai egyéb dolgozók esetében fontos. Amely intézményben november óta összegyűjtötték és feltöltötték a KIR-rendszerbe vagy az NSZFH rendszerébe az egyéb dolgozók tajszámait, ott különösebb teendő nincs. A böcsődei dolgozóknál is lesz lehetőség hétfőn a tajszámok feltöltésére. Az államtitkár pontos adatfeltöltést kért mindenkitől mind a tajszám, telefonszám, mind a valós tartózkodási címek esetében, mert ehhez igazítják a legközelebbi kórházi oltópontokra szóló behívókat.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb