Mindenmás

Napi pakk: akár 20 fok is lehet Szegeden, ma ünneplik világszerte a színház világnapját

Napsütéssel és 20 fokos kellemes meleg idővel startol a hétvége Szegeden, gyönyörű kirándulóidőt kínálva a kikapcsolódásra. Használjuk is ki gyorsan, mert az előrejelzések szerint újabb hidegfront közelít városunk felé, amely széllel, záporokkal, helyenként akár zivatarral érkezik meg hozzánk előreláthatólag a délutáni órákban. Ma ünnepeljük a Színházi Világnapot, mely alkalomból a Szegedi Nemzeti Színház közös tapsolásra buzdítja a szegedieket, tisztelegve a koronavírus elleni harc frontvonalában dolgozók áldozatos munkája előtt. Tapsoljunk hát este közösen, de addig is, vedd a nyakadba a várost, amíg tart a jó idő, és kapcsolódj ki a Szeged365 cikkeivel!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Hajnalka, Ágoston, Auguszta, János és Alpár nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 59 éve, 1962 óta ezen a napon ünnepeljük a Színházi Világnapot. 1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése által elfogadott határozat alapján e napon ünnepeljük a Színházi Világnapot.
Fotó: promenad.hu
  • 134 éve, 1887 -ben megalakult a budapesti Önkéntes Mentő Egye­sület, a mai mentőszolgálat elődje. Személyzete kezdetben egy orvosból, egy őrsvezetőből és hét mentőből állt. Az első napon lépett szolgálatba a bécsi mentőktől ajándékba kapott első, lóvontatású, hordággyal felszerelt, zárt mentőkocsi, mely az akkori idő szerint korszerűnek volt mondható. A jármű nyitott bakján a kocsis és még egy személy, a belsejében pedig az orvos és a segédje foglaltak helyet.
Fotó: emlekezzbudapest.blog.hu
  • 53 éve halt meg Jurij Gagarin, az első űrhajós. 1968. március 27-én ő és kiképzője, Vlagyimir Szerjogin életét vesztette egy MiG–15-ben rutinrepülés közben. A baleset körülményei sokáig tisztázatlanok voltak, a hivatalos vizsgálat eredményeit részleteiben nem közölték, így az évtizedek során sok találgatás látott napvilágot. 2013-ban végül nyilvánosságra hozták a valódi történetet. Eszerint a katasztrófa idején zajlott a Szu–15 vadászgép tesztje, ám a gép meghibásodott, és az előírt 10 000 méteres magasság helyett 450-500 méterre süllyedt, veszélyesen közel kerülve Gagarin és Szerjogin MiG–15-öséhez, ami a keletkező örvény miatt 55 másodperccel később lezuhant. A katasztrófa valós okát vélhetően azért titkolták hosszú ideig, mert az új vadászgép sikertelen tesztje – ami ráadásul egy nemzeti hős halálát okozta – súlyos presztízsveszteség lett volna a légierőnek.
  • Ma 57 éves Kispál András gitáros, zeneszerző, szövegíró, a Kispál és a Borz zenekar egyik alapítója.
  • 44 éve történt a repülés történetének addigi legsúlyosabb szerencsétlensége, melyben 583-an haltak meg. A katasztrófa során a holland KLM és az amerikai PanAm Boeing 747-es repülőgépe ütközött össze a Tenerife-i repülőtér kifutópályáján.
  • Ma 58 éves Quentin Tarantino író, rendező, színész (Kutyaszorítóban, Ponyvaregény, Alkonyattól pirkadatig, Jackie Brown, Négy szoba, Kill Bill, Grindhouse – Halálbiztos, Becstelen brigantyk).

IGAZI TAVASZ LESZ SZOMBATON SZEGEDEN

Napsütéssel és jó eséllyel 20 fokos kellemes meleg idővel kezdjük meg a hétvégét Szegeden. Már hajnalban is enyhe lesz idő, 1-3 fokot mérhetünk, majd napközben 16-20 fokig melegszik a hőmérséklet.

MA KEZDŐDIK A TAVASZI RÓKAVAKCINÁZÁS A MEGYÉBEN

Ma kezdődik a tavaszi rókavakcinázás az ország déli és keleti részén, így Csongrád – Csanád megyében ebzárlat, és legeltetési tilalom lép életbe március 27. és április 10. között – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

MA ESTE KÖZÖS TAPSOLÁSRA BUZDÍT A FRONTVONALBAN DOLGOZÓK TISZTELETÉRE A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ

A Szegedi Nemzeti Színház is szeretné kifejezni háláját az egészségügyi dolgozóknak, orvosoknak, ápolóknak, mentősöknek, rendőröknek, katonáknak, bolti dolgozóknak, tanároknak és önkénteseknek, akik mindannyiunk biztonságáért dolgoznak a járvány idején nap mint nap, ezért az intézmény csatlakozott a kaposvári Csiky Gergely Színház “Köszönjük Nektek, Veletek vagyunk!” elnevezésű kezdeményezéséhez, miszerint ma, a színházi világnapon este 7 órakor tapssal tisztelegnek a járványhelyzet hősei előtt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb