Szegedi Arcok

Megújult környezetben, a régi árusokkal és egy titokzatos új tulajdonossal startolhat a Cserepes sori piac utódja

A régi megszokott árusokkal, hamisíthatatlan szegedi piacos hangulattal, sőt újdonságként családi programokkal nyílik meg újra a Cserepes sori piac, immáron új környezetben, a Röszkei úton, a Maty -éri evezős pályával szemben, a volt TSZ területén, osztotta meg a hírt Ajtai Éva, ruhaárus, egykori bérlő, az általa létrehozott Facebook csoportban, mely a január 31-ével bezárt Cserepes sori piac bérlőit és vásárlóit gyűjtötte össze, hogy lehetőséget biztosítson számukra a kapcsolattartásra. A legendás Cserepes sori piac utódjáról, és arról, hogy mikor vehetik birtokba azt a szegediek, Ajtai Évával beszélgettünk.

A VOLT BÉRLŐK MÁR KERESTÉK A PIAC ÚJ HELYÉT, MIKOR FELVETTE VELÜK A KAPCSOLATOT A LEENDŐ TULAJDONOS

Éva elmesélte, hogy az általa létrehozott Facebook csoporthoz már majdnem 1500 fő csatlakozott, akik mind a piac újranyitását szorgalmazzák. Vagy azért, mert maguk is árusok, és lehetőséget keresnek a megszokott hangulatú piacozás folytatására, vagy azért, mert vásárlóként hiányzik számukra a Cserepes sori zsibvásár hangulata, pezsgő forgataga, és a bérlőkkel kialakított sokszor már barátinak mondható kapcsolata. Éva, aki szinte egy nap kihagyása nélkül 6 évet árult a Cserepes soron, elárulta, több árus társával együtt keresgéltek olyan lehetőségek után, ahol a piac megvalósítható lenne Szegeden, de ilyen helyet nagyon nehéz találni, hiszen Szeged belvárosában, vagy ahhoz közel nincsen akkora szabad terület, ahol a piacozást folytatni lehetne. A keresgélés közepette vette fel a kapcsolatot a titokzatos leendő új tulajdonos Évával, és feldobta az ötletet, mit szólnának hozzá az egykori bérlők, ha ő a saját területén a Cserepes sori piac szellemében lehetőséget biztosítana az árusoknak a folytatásra.

Fotó: Szabó Dávid

JELENLEG MÁR FOLYIK A TERÜLET RENDEZÉSE

„Kimentem, megnéztem a helyet, és tökéletesnek találtam. A 45 ezer négyzetméteres terület kerítéssel védett és infrastrukturálisan is teljesen ki van építve. Jelenleg a terület rendezése zajlik, épülnek a faházak az árusok számára, valamint egy nagy parkolórész a vásárlók részére, és ezzel párhuzamosan természetesen az engedélyezések is folyamatban vannak” – árulta el Éva, aki abba is beavatott, hogy a terület tulajdonosa, aki egyben a piac üzemeltetője is lesz, akkor szeretne a nagy nyilvánosság elé kiállni, ha már minden engedély a birtokában lesz, addig 100%-osan csak a munkára akar koncentrálni, az árusokkal és vásárlókkal pedig addig is Éva tartja a kapcsolatot és játszik egyfajta közvetítő szerepet a tulajdonos és a leendő árusok között. A titokzatos üzemeltetőről annyit lehet tudni, hogy saját Kft-jén keresztül fogja működtetni az új piacot, mely megvalósításához valamennyi szükséges eszköz a rendelkezésére áll.

Fotó: Szabó Dávid

A TERVEK SZERINT A HELYI JÁRATOS BUSZ A PIAC KAPUJÁBAN ÁLLNA MEG

Éva szerint az épülő parkolóval az autósok részére nem jelent majd akadályt a piac megközelítése, de a közösségi közlekedést használók számára is van egy jó hír: a tulajdonos elképzelése szerint, ahogy korábbi, a helyszínhez köthető rendezvények során már volt rá példa, a helyi járatos buszok közvetlenül a piac kapujában fognak megállni, és mivel a piac területe jól körbejárható, a busztársasággal egyeztetve a jármű tenne egy kört a helyszín körül. Első körben Éva javaslatára a Cserepes soron is oly nagy sikert arató hétvégi piacozást élesztenék újra, tehát szombaton és vasárnap várnák a vásárlókat.

A HÉTVÉGI PIACOKAT KÜLÖNBÖZŐ CSALÁDI PROGRAMOKKAL ÖTVÖZNÉK

„ Nagyon jó kis hangulata van magának a piacnak, nekem személy szerint, amikor először kint jártam, a régi május elsejei helyszínek jutottak eszembe, olyan ligetszerű az egész, nagyon különleges hangulata van a helynek” – mondta el Éva, majd azt is elárulta, a tulajdonosnak komoly tervei vannak, amelyek segítségével emelhetik a piac fényét és még többet ki tudnak hozni a hely adta lehetőségekből. Így a tervek szerint a későbbiekben nemcsak piacként fog üzemelni ez a terület, különböző rendezvények lebonyolítását is tervezi a tulaj, például a hétvégi piacokat különböző családi programokkal ötvözik majd.”

Fotó: Szabó Dávid

A NYITÁS AZ ENGEDÉLYEK FÜGGVÉNYÉBEN ELŐRELÁTHATÓLAG MÁJUS KÖZEPÉRE TEHETŐ

„Az árusok nagyon várták már ezt a lehetőséget. Sokan kétségbe voltak esve, amikor bezárt a Cserepes sor, nagyon sokan szeretnének jönni, még az ország távolabbi pontjairól is kapok érdeklődő telefonhívásokat. Elmondhatom, hogy azoknak, akik a Cserepes sori piacon árultak, sikerült elérnem a 90%-át, tulajdonképpen nem is kellett keresnem őket, jöttek maguktól, ahogy a Facebook csoportnak híre ment. Folyamatosan keresnek és szeretnének jönni, mindannyian nagyon várják már a nyitást, ami az engedélyek függvényében előreláthatólag leghamarabb május közepére datálható” – avatott be a részletekbe minket Éva.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb