Közélet

Operatív Törzs: most érjük el a kétmillió beoltottat

Sokáig kellett várni a keddi járványadatokra, de az operatív törzs szokásos tájékoztatóján György István bejelentette: már meghaladja a beoltottság a 20 százalékot. Elárulta azt is, hogy csütörtökön kezdik a tanárok oltását Pfizer-vakcinával.

Ezekben az órákban lépjük át a kétmillió beoltottat, ezzel meghaladtuk a 20 százalékos beoltottságot – mondta György István államtitkár, az ország oltási munkacsoport vezetője. Ezzel Európában számításoktól függően az első vagy a második helyen áll átoltottságban Magyarország. A múlt héten az eddigi legtöbb oltást adták be, csaknem 540 ezer adagot. Továbbra is az idősek és a krónikus betegek oltása a legfontosabb. Napról napra nőtt a regisztráltak száma. Eddig 3,7 millió regisztráltból 1,5 millió a 65 év feletti, a 78 százalékuk már be van oltva. Az idősotthonokban már egyértelműen érezhető az oltás hatása – közölte az államtitkár.

ÚJABB KAMPÁNY INDUL

Újabb kampány indul: oltásra hívják a március 24-ig regisztráló óvodai és iskolai dolgozókat, pedagógusokat. Ők még most SMS-t kapnak, és csütörtöktől szombatig oltják őket 101 kórház 426 oltópontján reggel héttől este hétig. Pfizer-vakcinát kap ez a foglalkozási kör, a kedden érkező szállítmány révén. Ha valaki már megkapta az oltást vagy nem tud megjelenni, nincs tennivalója. Azokat, akik utólag, hétfő éjfélig regisztráltak, a húsvét utáni héten oltják, ekkor kerülnek sorra a bölcsődékben és a szakképzésben dolgozók is. Ők húsvét után várhatják az értesítő SMS-t, az oltást április 8-10. között kapják meg.

AZ IDŐSEK OLTÁSA IS FOLYTATÓDIK

Az oltási programban folytatódik a regisztrált idősek és krónikus betegek oltását is részben Pfizer, részben Szputnyik V vakcinával. Az oltópontok a húsvéti ünnepek alatt is működnek. Az AstraZeneca-vakcinából kétezer háziorvos kap egy-egy ampullát. A Modernából 68 400 első és 13 200 második oltást lehet most beadni. A honvédségi oltóbuszokon 500 embert oltottak már be, és a továbbiakban is alkalmazzák majd. Ezeket a magyar honvédség működteti, és főleg kistelepüléseket vetik majd be, ahol nincs háziorvos. Négy-öt ilyen busz tudja majd a polgári lakosságot is oltani – mondta György István.

RENDŐRSÉGI INTÉZKEDÉSEK

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 655 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 632 esetben léptek fel. Üzletekben 5 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 18 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese. A nyitvatartási szabályok miatt eddig 1019 intézkedés kellett, 306 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. Hétfőn 475 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Budapesten egy Király utcai Airbnb-lakásba hívták ki a rendőröket, ahol egy házibulit szüntettek meg, amelyen 34 ember, köztük 16 külföldi vett részt. Összesen 56 564 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 59 rendőri intézkedés történt. Hatósági házi karantént 7110-et rendeltek el, és összesen 55 280 zárlat van hatályban.

MÜLLER CECÍLIA IS ÖRÖMÉT FEJEZTE KI A KÉTMILLIÓ BEOLTOTTHOZ

Müller Cecília is örömét fejezte ki, hogy kedden sikerül elérni a kétmillió beoltottat, majd ismertette a legfrissebb adatokat. 4609 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 645 733 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 274 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 435 főre emelkedett.

ÉRKEZNEK AZ OLTÓANYAGOK

Az országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a mobiladatok azt mutatják, továbbra is sokan mozognak, elsősorban a nagyvárosokban, pedig csak az egyéni felelősségvállalással lehet megelőzni a megbetegedéseket, de felelősek vagyunk egymásért is. Folyamatosan érkeznek az oltóanyagok, 81 600 Moderna jött hétfőn, ez a háziorvosokhoz kerül. Ma 168 480 Pfizer-vakcina érkezett, nagyobb része a pedagógusok oltására megy. Éjjel 250 ezer Szputynik V első adagos vakcina érkezik. Zajlik a Sinopharm második szállítmányának az oltása is a háziorvosoknál. A kontaktusok számát minden lehetséges módon csökkentsük. “Akinek nincs halaszthatatlan dolga, ne menjen közösségbe, vásárolni, ha szükséges, gyorsan bonyolítsa le. Az ünnepek előtt is fontos a maszkviselés és a fertőtlenítés. A fegyelmezettség nagyon fontos most és az ünnepek alatt is” – mondta Müller Cecília.

A VÁRANDÓSOKNAK IS REGISZTRÁLNI KELL

Azt is kérte, hogy akinek favipiravirt ír fel a háziorvosa, ne személyesen menjen érte a gyógyszertárba, mert megfertőzheti a többi vevőt és az ott dolgozókat is. Ha ilyen beteg megy be a patikába, akkor utána rendkívüli fertőtlenítést kell végrehajtani, és ez akadályozza az ellátást. Ha valakinek segítségre van szüksége a gyógyszerbeszerzéshez, az önkormányzathoz fordulhat. A várandósok oltásához is regisztrálni kell, majd konzultálni kell a háziorvossal, hogy milyen kockázatnak van kitéve a várandós vagy szoptatós édesanya. A háziorvos gondoskodik arról is, hogy eljusson az oltópontra a Pfizer vakcina esetében, vagy akár a háziorvos is beadhatja a Moderna oltását.

Forrás: infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb